Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
Daisypath Anniversary tickers

Sunday 14 July 2013

Menu berbuka 3 & 4 Ramadhan

Assalamualaikum..alhamdulillah masih berpuasa penuh ye 6 Ramadhan ini..Insyaallah..ok hari ni I nak share set menu berbuka yg I masak utk 3 & 4 Ramadhan..

Day 3 : Ayam Masak Lemak Cili Api, Sawi Goreng, Sambal Belacan dan Ikan Pekasam


Ayam Masak Lemak Cili Api
====================
Ayam dicuci bersih - 8 ketul
Santan - 1 kotak ayam brand
Cili Api - 3 biji*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Belacan - 1 inci*
Daun Limau Purut - 4 keping
Serai - 1 batang
Serbuk kunyit - secukup kaler..hehe
Garam - Secukup rasa
Air - agak2 utk kepekatan kuah
-> tumbuk semua bahan yg ditanda *. masukkan santan ke dalam periuk.didihkan sekejap,masuk kan bahan yg ditumbuk,serbuk kunyit,serai dan air secukupnya.sentiasa kacau dan biar mereneh dlm 15min. masukkan ayam. kacau sehingga masak. masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.tutup api.siap masak.

Sawi Goreng
=========
Sawi dibersih dipotong - 1 ikat
Ikan bilis - 2 sudu besar*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Tomato - separuh
Air - sikit je
Garam secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. tumis dgn sedikit minyak. tumis sehingga garing, masukkan sawi. kacau sehingga sedikit layu, masukkan garam secukup rasa dan tomato.tutup api,siap masak.

Sambal Belacan
===========
Cili merah yang dibuang biji - 2 biji*
Cili api - 3 biji*
Belacan - 1 inci*
Bawang merah - 1/2 biji*
Limau nipis - 1 biji diambil air
Garam secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. masuk air limau nipis. masukkan garam secukup rasa.gaul rata.siap.

Day 4 : Ikan Talapia Berlada, Bendi Goreng Belacan, Tauhu Telur Ala Cina


Ikan Talapia Berlada (resepi MIL)
==============
Ikan talapia yg dibersih & digoreng garam kunyit - 2 ekor
Cili merah - 3 biji*
Tomato - 1 biji*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Besar - 1/2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Sos Tiram - 1 sudu besar
Serbuk Kunyit - 1 sudu kecil
Garam secukup rasa
Bawang Besar dipotong bulat - 1/2 biji
Air secukupnya
-> Kisar bahan yg ditanda *. Tumis dengan sedikit minyak sehingga garing. masukkan sedikit air. masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. kacau rata dlm 10min. masukkan ikan yg telah digoreng. masukkan bawang besar yg dipotong bulat. tutup api.siap masak.

Tauhu Telur Ala Cina
==============
Tauhu Telur digoreng kekuningan - 1 tiub (potong bulat2 1/2inci stp satu)
Bawang putih di ketuk - 1 biji
Halia di ketuk - 1 inci
Sos Tiram - 1 sudu besar
Tepung jagung - 1/2 sudu kecil
Lada sulah - 1/2 sudu kecil
Air secukupnya
-> Tumis bawang putih dan halia dengan sedikit minyak. masukkan sos tiram dan sedikit air. masukkan tepung jagung yang dibancuh dgn sedikit air. kacau rata sehingga sedikit pekat. masukkan tauhu telur yg telah digoreng td.gaul rata.tutup api.siap masak.


2 comments: