Wednesday, 29 June 2016

Happy 8 mos Ammar Putra

25 Ramadhan sudah hari ini..sekejap sgt masa berlalu..hati dah sayu..hanya Allah yang tahu kenapa..
26 Jun, genaplah si kecik 8 mos.. alhamdulillah.. adik sihat wpon baru baik dari selsema dan batuk.. di usia 8 mos ni adik dah tunjuk skill nak merangkak..dah buat kekuda hehe..

manja masham mama neh

Day 18 : Ikan kembung taucu, sambal bilis tempoyak, sup cendawan bayam fishball, timun jepun

Day 19: berbuka di kedai but balik I try buat blueberry cheesecake..jadiii yesss

Day 20: Berbuka bersama jiran tetangga, I kene task masak nasi 8kg beras..

Day 21: Berbuka di kedai sepupu I di Sri Kembangan

Day 22 : Berbuka di rumah kakak ipar
Day 23: Sambal tumis udang petai, kari sardin, mushroom with tofu telur
Day 24 : Berbuka di kedai sebab I tak sihat
Day 25 : Plan to take away some food for Iftar, no mood for cooking

Wednesday, 22 June 2016

Dua minggu terakhir Ramadhan

Sejak bergelar isteri dan mama, ramadhan rasa sangat pantas berlalu..bangun sahur terus siap2 ke kerja..balik kerja, siap2 masak untuk berbuka.. sesudah berbuka, uruskan rumah, beg2 anak3..layan anak3..then tido..itu la rutin stp hari.. alhamdulillah Allah kurniakan kekuatan yang hebat untuk wanita ini..

Jom tengok menu berbuka day 12 hingga day 17..

Day 12 : Ayam masak kicap, buncis goreng, ikan talang masin masak asam n sambal belacan

Day 13: Kakak bawa gulai rebung n kuih, I cook siakap stim, daging rusa blackpepper, kangkung belacan n spaghetti bolognese

Day 14: Iftar treat by me for father's day 

Day 15: Masak lemak pakchoy n taugeh, ikan selar kuning goreng, sambal bilis

Day 16: Nasi Ayam dgn taugeh oyster

Day 17: Johnny's Steamboat di Alamanda

my happy kids muahhhh

Thursday, 16 June 2016

Keindahan Ramadhan Mama of three kids

Baru ditiup semangat untuk update blog sebab kerja2 yg berat kepala semua dah diselesaikan..
Menjelang puasa kali ni risau juga di hati, boleh ke manage nak masak berbuka dengan karenah adra and ammar..maklum lah dedua kecik lagi yg suka kan perhatian mama..then mula lah I plan itu ini yang boleh minimize kan masa utk masak..

Alhamdulillah 11 hari dah kita berpuasa, sehari saje tak masak utk berbuka sbb ade jemputan client berbuka di hotel..

Tips nya mudah saja, kupas sesiap bawang merah,bawang putih n bawang besar. Potong sesiap sayur2. Bahan basah potong sesiap simpan ikut portion skali masak. Kuah kari, kuah lemak, kuah ayam merah masak sesiap then simpan sejuk beku ikut portion skali makan or 2x makan..
Lauk/bahan basah yang nak masak ptg tu, pg sebelum kuar keje, letak kat chiller utk proses defrost.

Then kebetulan tahun ni puasa adeeb balik sek boleh tumpang bestfren nye sampai ke daycare. I balik pukul 4ptg..daycare last kene amik 5.45ptg.. so 1st day adeeb school I try balik umah dulu masak then kuar amik diorg..alhamdulillah manageable..hehe

Jom layan menu berbuka I spjg 11 hari kita berpuasa..

Day 1 : sup ayam, ikan talang masin n pekasam,kobis cina goreng,sambal belacan,telur dadar n leftover lemak pucuk ubi sahur

Day 2: Kari ikan tenggiri, ayam masak halia, sawi goreng,sambal belacan, popia goreng

Day 3: Bawal sweetsour, brokoli bawang putih, udang kertas goreng

Day 4: Pakchoy oyster, sotong masak asam, sosej roll, cencaru bakar n air asam jiran bagi

Day 5: Daging goreng kunyit, kailan ikan masin n air asam tomato bawang

Day 6: berbuka puasa di Primier Hotel

Day 7: Siakap stim, kerabu bilis, sayur campur n sambal belacan thai

Day 8: Nasi tomato, ayam masak merah, acar timun

Day 9: Kari ikan kembung bendi, peria katak telur, sambal belacan thai, ketupat rendang beli di sogo

Day 10: Udang goreng kunyit, cencaru bakar, bayam masak air, sambal tomato bawang n sambal tempoyak bilis petai

Day 11: Masak lemak tempoyal ikan kembung timun asam, ikan kembung goreng, bendi goreng  belacan.

Salam Ramadhan 1437 H

Assalamualaikum..
Dah 9 bulan tak update blog..lamanya..dah bersawang berhabuk bagai..hehe
Dari sebelum bersalin sampai baby Ammar dah pandai meniarap dah nak belajar duduk and dah tumbuh 2 gigi pon...haaaa lama kan...

Letak pic diorg 3 beradik dulu ye..esok update menu berbuka utk tahun ni ye..

Hi semuaaaa

Wednesday, 19 August 2015

Syawal 1436 H, Aidilfitri 2015 di Perlis

Assalamualaikum..lama nya I nak tunggu mood update blog ni datang kan... Sibuk keje 1 hal.. then nak menaip ni kena betul2 ada masa free mcm skrg le..hehe.. ok jom cite psl raya dulu yer.. Syukur Ramadhan kali ni dapat puasa penuh..baby kuat mama pon kuat..

Oh ya aturan baru utk raya..start tahun ni kitorg tak balik both kampung serentak. means, kalau turn Perlis, raya di Perlis saja sampai habis cuti..so next year turn Temerloh saja la..dah terasa penatnya nak travel jauh2 serentak ni..hehe..cukup la 6 tahun begitu yer..

Kami bertolak balik ke Perlis ptg 27 Ramadhan..singgah buka puasa di kedai dan meneruskan perjalanan..drive mmg slow je sbb keta byk sgt dah..anak2 tido nyenyak dah kenyang perut masing2..so I n husband gilir2 driving..yang plg best smpi je umah parents I terus sahur..hehe..then yg ditunggu2 juadah utk berbuka puasa la..semua yg I ngidam dapat mkn..alhamdulillah suka sgt la kan..

Tema raya keluarga kecil kami tahun ni purple..beli pon asing2..takde la sama betul kaler nye..asal purple sudah..hehe both ny kids so enjoy dpt duit raya boleh tahan juga la..terus mama masukkan dlm akaun diorg..abg adeeb je ade guna berbelanja sikit..beli Robocar Poli..siap beli utk adik skali..syg sgt kt adik smpi tak berkira duit raya dia pon..

Raya kedua mlm husband I dah bertolak balik driving alone sbb dia dah start keje on Monday..so ade sehari nak rest katanya..ok la asal dia selesa dan selamat blk xpe lah..tgl kami bertiga blk raya kelima naik flight..adeeb manja sgt dgn papa nya asik nanges je teringat papa..mujur papa tgl baju yg dah pakai..ngade pulak rasa..hehe..so pasni xboleh dah cenggini ye..sama2 le kemana pon..anak2 tdo mlm asik dgn papa gini le jdnya..

Jom layan pic rayaaaaa
sibuk kakak tecik nak pakai lipstik jugekkk

sesi bermaafan

adra mengantukkkk

<3

love u abg adeeb

bergaya yer

<3

love u syg

juadah pagi raya lontong, ketupat rendang

merayu nak mama mekap dia

family potrait

free style yawww

abg love mama

kakak love mama

alhamdulillah utk 6thn ini..

berempat setengah baby dlm perut

maafkan abg ye papa

flying back to KL

pegi beraya di kampung sedara tokya

gathering mama dgn ex skolah rendah

tiap2 ptg abg ikut tok n wan fishing

semoga kamu berdua terus rapat yer smpip bila2..syg sgt abg n kakak

Monday, 13 July 2015

Packing beg balik kampung...ohooooo balik kampung...

Lagi dekat nak cuti..macam tak cukup masa nka kemas itu ini..Jumaat baru start basuh sket2 baju yg beli utk raya..dah tu mcm fobia kes curi area umah tu..buat nye dtg mencuri baju melayu kain samping hero2 I..jenuh weh...tido pon tido ayam..haha kelakar...then Sabtu sambung basuh lagi sket..sabtu mlm dah kering sume baju yang nak packing..

Ahad start lah kuarkan luggage..kene buat pilihan tepat sbb nanti I nak travel bertiga je dgn anak2 balik KL..husband blk dulu dia dah star keje on Monday..I nak manja2 dgn mak I lagi..amboi mentang2 balik hometown sendiri yeeee...

Bila membeli tak sedar..beli sikit2 baju anak2..bila melipat baru tahu...haaa penuh luggage mek tu dgn baju dia sorg..no sharing with abg hah..yg syok nya before tu I nampak adra busy sgt kuar masuk bilik pegi kat luggage..xtgk la dia buat ape..masa nk masukkan baju dia..tgk2...amboi,,dia da pilih toys yg nak bawa..so cute baby..mama gigit2 pipi tuhhh..hehe

Dolly Si Busuk, cermin, Barbie, telur goreng n sudip, minions
Alhamdulillah I dah setle packing baju sume..tinggal susu2 diorg, accecories dan sewaktu dgnnya..dah tahu style husband..blk keje sume nk siap dpn pintu..dia angkut masuk kete je..then jalannnn...

Doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye.. berjumpa lagi selepas raya Inshaallah...

Aktiviti 24 Ramadhan...

Hari Sabtu, yang ditunggu2.. husband off day siang tu..so dia volunteer nak jaga anak2 kat rumah..dia suruh I pegi saloon buat facial and rambut..wahhh..tq syg..masa utk I rehat... 9am bangun dgn sikecik adra, mandi..masak breakfast..pancake...goreng nasi planta utk lunch...then 10am I kuar rumah..menjerit kejap je mek adra..pastu si papa cakap sikit pon tak cari mama..hehe comel...

I am regular customer here


dari pukul 11 pagi - 4.15 petang..amikkkk lama kan...facial resdung and gold facial..then gunting rambut and relaxing...puas hati ku...zaaasss RM xxx....hehe..walaupon 30mins drive nk ke saloon, i sanggup sbb mmg puas hati dgn service nye..dh 7thn I dgn diorg..hehe

balik..sampi umah solat asar, siap2 anak2 tukar baju..papa dh siap mandikan diorg..nak ke Johny Steamboat Alamanda..tempat wajib berbuka puasa stp kali Ramadhan...my treat to them..mama naik gaji..hehe alhamdulillah..

suka adeeb adra..makan je tak kacau mama papa pon..gud kids