Monday, 20 January 2014

Share resepi..Ketam Telur Asin

Assalamualaikum..seperti yang dijanjikan kepada kawan2..I nak share resepi simple Ketam Telur Asin ni..actually I pon google juga resepi ni..tapi I punya style mmg tak ikut sgt resepi yg diambil sbb based on kuantiti masakan yg tentunya tak sama dgn resepi yg kita google kan.. Selalu je tgk org post menu neh tp tak teringin pon mase tu..at last 3hari turut2 asik teringat je ketam telur asin ni le yg gigih juga pegi pasar..beli dan masak..tgk bulan purnama igt ketam kat pasar tu besar2 le..tp yg dpt sederhana size je tp isi tetap penuh..kena pandai pilih tau..tekan2 kt bawah badan ketam tu bleh rasa isi penuh ke tak..tu mak I ajar..hehe..jom tgk resepi..


Ketam Telur Asin
============
Ketam - 4 ekor dipotong dua cuci bersih
Telur Asin - 3 biji direbus, amik 2 biji telur putih + 3 telur kuningnya dan hancurkan
Bawang Putih - 4 ulas diketuk
Daun Kari - ikut suka byk mana
Cili Api - ikut suka nak pedas ke tak, potong pon ikut suka la cane
Susu Cair - 2 sudu besar
Butter / Planta - 2 sudu besar
Tepung Jagung - agak2 utk gaulkan dgn ketam
Minyak utk goreng ketam
Garam
Lada Sulah

Cara2
====
Ketam diperap dengan sedikit garam + lada sulah + tepung jagung. Goreng ketam hingga keemasan. Angkat.
Panaskan butter / planta. Tumiskan bawang putih. Masukkan daun kari + cili api. Masukkan telur asin yang dihancurkan. Masukkan sedikit garam (rasa dulu nnt masin sgt sbb telur asin dah masin ye). Masukkan susu cair. Gaul rata.
Masukkan ketam. Gaul rata. Rasakan. Siap :D

Makan dgn nasi panas2. Gaul telur asin tuh. Memang terangkat. Sedap In Shaa Allah. Selamat Mencuba !!

Monday, 6 January 2014

Resepi Beef Lasagna Simple With Love

Last saturday as per requested by husband..I pon buat lah beef lasagna..resepinya sangat lah mudah..mana I dapat? of course from my lovely sister yg pakar dlm western food neh..even I google, I suka resepi kakak I jugak sbb slalu mkn yg dia masak kan.. Jom tgk bahan2 dan cara memasaknye..

bahan2 dan caranya

Sos Merah ( spaghetti sauce sebenarnya)
========
Daging kisar - 400g
Bawang besar - 2 labu
Bawang putih - 3 ulas
Carrot - 1 batang
Sos prego - botol kecik
Cili sos - 5 sudu besar (secukup rasa)
Garam + serbuk lada hitam secukup rasa
Daun oregano - 1 sudu besar

Cara2-> Tumis baeang putih, masukkan bawang besar hingga layu.masukkan carrot. masukkan sos prego + daging + cili sos + garam + serbuk lada hitam + daun oregano. kacau sehingga masak.

Sos Putih
======
Fresh milk 250ml - 2 kotak 
Tepung gandum - 2 sudu besar
Cheesedale - 2 keping carik2 kan

Cara2-> panaskan fresh milk atas api paling perlahan.masukkan tepung gandum sket2 kacau jgn bg berketul.masukkan cheesedale kacau hingga larut. kacau hingga sedikit pekat.tutup api.

Lasagna Sheet -> rebus kejap bg lembut, angkat.
Grated cheese utk tabur permukaan nnt

Sapukan bekas dgn butter.letak lasagna sheet, sos merah,sos putih.ulang ikut suka berapa layer yg anda suka ye.last layer will be sos merah, then sos putih tutup sume permukaan sos merah dan bekas td.then tabur grated cheese. Bakar dlm oven dgn suhu 180degree, lebih kurang 30min. jgn ikut masa sgt. tgk ig permukaan atas dah perang mcm pic I ni..kire dah masak le tu. jgn potong time panas2 nnt tak cantik.biar sejuk kejap. tapi kalo lapar, potong je mcm I..hihi..Selamat Mencuba
dah siap!! bertambah2 husband and anak I..suke le tuuu

thanks my lovely sister, along for what's app the receipe..muahhhh

:: Selamat Tahun Baru 2014 ::

Assalamualaikum..hari ni baru berkesempatan nak menulis di tahun baru ini wpun tak cuti di awal tahun mcm kebiasaan..alhamdulillah lembaran 2013 ditutup dengan kisah kehidupan kami yang sederhana saja..gembira..kadang duka itu biasa..Hujung tahun kami diatur dengan aktiviti menghabiskan cuti husband I..hehe..
November, amik kesempatan utk ke Melaka menghitamkan kulit masing2 di Melaka Wonderland..bersama mother in law, sister in law n anak2 buah..plan asal 2 kete tp xmenjadi sbb adik ipar I ade hal..so kami gerak 1 kete je dr rumah kakak ipar I di kinrara..pegi balik hari saje then tido rumah I pulak.the next day baru hantar diorg balik kinrara..ade I post cite neh sket dlm post sblm ni..so here layan pics saje yer..
kami berempat :)

Melaka Wonderland

wahhh..happy yer..

my boy

kakak ipar i boring le tuuu..comel..

budak kecik ni mmg berani..dia beriya ajak papa ok..

2 kali naik slide neh

dah kelabu kulit yer kwn2

lagi slide dia ajak papa naik..hehe


Disember, mmg dah plan nk balik ke Perlis. plan asal nk drive ke Krabi, tp cancel sbb member hubby ckp 6hrs driving dr Bkt Kayu Hitam ke Krabi..mau patah pinggang ibu mengandung neh yer..so since cancel Krabi, I book Hydro hotel penang. saje nk santai bw adeeb main pasir while papa mama berhanimun..hehe..blk perlis tiada agenda lain melainkan makan dan makan..tido dan tido..mmg best..3 hari di perlis, selasa 24hb kami bergerak ke Penang..naik feri..mmg relax je la santai..then terus check in hotel..rest..mkn laksa tepi pantai..main pasir..layan adeeb swimming..mlm kuar dinner..then esoknye layan adeeb kt swimming pool lagi..then check out pegi mkn nasi kandaq line clear, terus blk kl..si kecik kenyang mkn nasi kandaq lena saja all the way to kl..mama pon sama..siap berdengkur husband I ckp..haha burukkkk perangaiii...
1st time husband naik feri penang..2nd time for adeeb

mama loves u syg

si manja papa

our final holiday for 2013

jln tepi laut cari laksa penang

ombak rindu :p

sonok main pasir dgn adeeb

sibuk buat sand castle

suke adeeb mama tepati janji main pasir

pic plg i sukaaaa

pregnant kali ni byk pulak pic..hehe

abg dah besar :')

dah puas main pasir..swimming pulak di pool

adeeb saje tauuu buat muke camtuuu

breakfast timeeee

muka sembap terlebih tido

yey

mama santai jeeee

model ape ni adeeb

candid from my love

my lifetime bodyguard

small boss

check out time

hydro hotel


jalan cari kedai nasi kandaq

jupe jugak kedai nasi kandaq line clear

my encem boy