Tuesday, 31 July 2012

Salam 11 Ramadhan

Alhamdulillah..dah 11 hari berpuasa..baru hari ini ada kelapangan untuk update blog ini..ye, sangat sibuk dengan keje2 di opis ni..bulan puasa mmg tak akan outstation..tapi keje di opis pulak x henti2 banyaknya..untuk July & Aug I masuk keje 7.30 pagi..dah 3thn amalkan begini..sebabnya?? nak prepare juadah berbuka puasa..I & husband memang prefer berbuka di rumah..walaupon I masak simple, husband I puas hati..makan bertambah jugak semuanya..dan yang plg best alang2 masak untuk berbuka, trus utk sahur skali..so jimat dan menyenangkan..Air dan kuih2 saje kadang2 beli if teringin something..cuma hari ke 4 puasa I tak sihat dan husband ajak berbuka di luar..yang kelakarnye husband I komen.."nape rasa x kenyang je berbuka kat luar ni,padahal dah mkn byk"...di situ baru I sedar bahawa keberkatan masak dan makan dirumah lebih terasa..alhamdulillah..then hari ke 8 berpuasa, kami berbuka di Johny's Steamboat..ini mmg every year amalan kami..sejak bercinta lagi =)..syukur lah hingga hari ni I still manage the time very well..sampai umah 5.45pm, letak nasi..terus mandi solat asar..then terus ke dapur masak lauk..biasanya lauk yang I masak akan ade 2 main dish..lauk dan sayur..itu wajib..oh si kecik so far x kacau di kala mama nya bersilat di dapur..on je channel 613,siapkan susu..dia baring sendiri & layan kartun..bonusnya jika dia tertido..dapat la mama n papa berbuka berdua, then suap dia mkn bila dia bangun tido..if not, mulut I sama banyak dengan kunyahan I..haha..masa berbuka tu la dia nk biskut lah, kacang lah,snacks lah..sume bende yg ade atas troli tepi meja makan tu..hihi..so jom layan pics menu I sepanjang 11 hari berpuasa..
Day 1 :: Ayam Goreng Kunyit + Sup Ayam + Kailan Ikan Masin + Sambal Belacan Thai ::

Day 2 :: Kari Ikan Tenggiri + Sawi Goreng + Sambal Tumis Ikan Bilis Petai + Ikan Pekasam + Sambal Belacan ::

Day 3 :: Sambal Tumis Udang + Kailan Hongkong Oyster + Jeruk Tenggiri Masin  + Telur Dadar ::

Day 4 di kedai / Day 5 x ingat..huhu

Day 6 :: Sayur Lemak Kobis + Cencaru Sumbat + Kerabu Bilis + Sambal Kicap ::

Day 7 :: Daging Blackpepper + Sambal Terung Bilis Rangup + Nasi Arab 9bos I blanje) ::

Day 9 :: Nasi Ayam Goreng ::

Day 10 :: Ikan Bawal Stim + Tauhu Telur with Sweet Peas + Kerabu Kacang Botol ::

Day 11 :: Kari Daging + Buncis Goreng + Ikan Talang Masin + Sambal Belacan Thai ::

Wednesday, 11 July 2012

...ChErAtInG..

berjalan saja la setiap bulan..keja pon kene travel..blk umah parents, parents in law pon travel..tapi enjoy saja laaaa..hihi..dah kaki jalan..jalannnnn...dah lama xblk Temerloh akibat I busy, hubby busy..I free, hubby busy..pendek kata tgu hubby free le..kikiki..pastu teringin pulak nk santai2 kat hotel mandi kolam..jadinya bw lak PIL bercuti ke cherating..mula2 dah book suria beach resort..tp cancel sbb nk dok 1 umah sume, book la sanctuary resort..selesa..ade 2 bilik tido..ok la kan..tido smlm umah PIL, pg2 lg dh bertolak ke cherating...sampai pulak terawal..jadi FIL ajak o kemaman cari ikan kering buat stok bulan posa..wahh gud idea la abah..dok tgh jln si menantu comei ni terkeluar la ckp teringin mkn satar sbb xpenah mkn! haha..nama ja study kat tganu 3thn..ape daaaa...dah tu FIL pantang nampak gerai berasap ja suh si anak berenti..kekeke..abah syg I okeh..jln2 cari ikan kering siap sume..singgah mkn nasi + satar..meriah anak menantu Pak Hamzah mkn..berpinggan2..dah kenyang terus patah balik check in..dah terbungkang la sume kenyang..ptg teduh sket terjun kolammmm..MIL I terror swimming tau! Salute laaa...menantu ni?? hehe..boleh laaa...mana boleh keje dgn laut xreti berenang lak kan..mlm je kuar dinner..abah ckp "mlm ni atuk blanje oke"..wahh murah rezeki abah ye...esoknye check out, ajak hubby I pegi umah sepupunye di Kuantan..pastu otw tu I terkeluar la cite psl Teluk Cempedak..
abah..mak..I..hubby..adeeb

kenapa kah?

senyummmmm

pulun makannnn
makan angin ptg

berhajat nk mandi laut tapi mama x bagi.ombak besar..

amik pic MIL..I yg senyum..kekekeke

















dan2 FIL suh hubby I singgah..kekeke..mengimbau kenangan lama ku...budak kolej sewa keta drive lajulaju p lepak TC..I le tuh..hihi..dah lepak2..pegi lunch kt umah Kak Watie, sepupu hubby..hoh..mkn x hengat..abes nasi umah org..then terus blk Temerloh..stay lg smlm then esoknye balik.. =)

Menyelam sambil minum air laut...

assalamualaikum..wahh tajuk..kemain kan..ni cerita basi tapi nk cite jugak sbb br upload pic kat fb smlm..jenuh nk tgu mood update blog aih..citenye May yg lalu I ade outstation di Langkawi..so dah suh hubby amik cuti utk ikut skali sbb dia xpenah ikut pon stp thn I ade keje kt Langkawi tuh..seminggu jugak la dia kena cuti jaga anak..tq sygggg...heeee...kisahnya bermula balik umah parents I dulu..wajib singgah la kan..nk tgl kete kat umah..nk mkn masakan mak tercinta..makcik capati belakang umah..huahua..laki bini keja maaaakaaan ja la...enjoy sgt kali ni outstation sbb 2 hero ade depan mata..tenang gitu keje..hihi..dah le, jom layan pics..
3 hero Wan Chet & Tokya

Lari marathon ;P

kakak I yg xjemu2 nk jamu adik n adik ipar nye mkn pelam

welcome to langkawi

our room for 3 days

dia dah start explore..hihi

minum susu sambil massage

katun katun katun

hotel bahagia..bahagia nya hati

mama x berani pandang camera sbb jln bukit bukau

budak geli pasir pd mulanyaaa


tapiii stlh nampak pasir meluassss..dia start exploreeeee

happy :D

boooolat I

we are not ready papa

senyum itu sedekah

aksi "aku bebasssss"

sinarnya mata..mendamaikan hati mama n papa..

hari pertama jd Mr.mama..urmmm..no komen :P

dinner western food

adeeb dera papa..nak dukunggggg

ice cream spjg jln..maka x dpt dielakkan..

I love gmbr diblkg skali..muke noty..

bagi anak  mkn dulu sblm pegi keje

muka masam sbb baru pas nanges nk ikut mama work

penutup..smpi dr langkawi mkn besar di kuala perlis..