Tuesday, 9 July 2013

Salam Ramadhan 1434 Hijrah

Assalamualaikum kesayanganku semua..alhamdulillah..Alhamdulillah kita masih berkesempatan untuk menyambut Ramadhan lagi..seronoknya hati ini menyambut bulan mulia yang boleh kita semua lipat gandakan amalan insyaallah..bila Ramadhan tiba, I rindu sesuatu yg tidak dapat diulang buat masa ini..Solat Tarawih bersama mak ayah dan bff Dila di Masjid Arau..Biasanya kami berdua naik moto je pegi Masjid..
Then bila di zaman Universiti, I selalu solat tarawih di Masjid Kusza..drive sorg2 je pegi..housemate kdg2 je nak follow..xpe lah..mungkin mereka lebih selesa solat tarawih sendirian di rumah..
Masa i mengandungkan adeeb dulu selalu jugak pegi solat tarawih di surau apartment kami tu..bila dah lahirkan adeeb mmg xsempat dah pegi solat tarawih di masjid..buat dirumah pon kdg2 je..Insyaallah tahun ni I nak buat sebyk boleh wpon solat di rumah saje..adeeb dah  besar,dia dah x ganggu I solat..
Tahun ini, tahun ke-4 kami berpuasa sbg suami isteri..alhamdulillah..hubby I mmg tak cerewet langsung bab makan..dari berbuka hingga la bersahur..yang penting kena ade nasi dan lauk pauk 2 jenis pon dah cukup..kuih mmg tak layan sgt..kalo teringin, beli je..
Dok spring cleaning folder pic I dlm fon tadi..mmg byk la pic menu2 yg I masak di hari2 biasa..boleh juga jadikan idea utk menu berbuka neh..
Jom tengok..ade 21 set menu kat sini..cukup lah utk 21 hari puasa..selebihnya mesti ade berbuka di luar kan..hehe..kebanyakkan set menu yg I masak mesti ade ayam grg or ayam grg kunyit sbb utk bos kecik i tuh..
Masal lemak cili api ayam, sotong kicap, bendi goreng, ayam goreng

tomyam isi ikan merah, buncs grg telur, ayam grg

kari daging, sambal bilis petai, sawi grg dgn dgg

sayur campur, sambal sardin, ayam grg kunyit

sup ayam, sawi tumis, ayam grg kunyit, sambal kicap bawang cili api

sawi tumis, telur dadar, ikan talapia berlada

sup ayam, peria sambal telur, ayam grg

kailan oyster, dgg dendeng(husband beli homemade member), sambal belacan, haruan grg

ikan siakap 3 rasa, buncis grg, kerabu bilis

kari daging, pakchoy oyster, ikan kembung grg, sambal belacan

kari daging, buncis grg udang kering, ikan kering sabah, air asam bawang

sayur campur, ikan masak kicap, bilis grg bawang

sotong masak asam, sawi tumis bilis, ikan talang kering

masak lemak cili api ketam, bayam tumis oyster, ikan kering sabah, air asam bawang tomato

tomyam udang, ikan kembung grg, ayam grg kunyit, air asam bawang tomato

ayam masak kicap, udang grg kunyit, baby kailan oyster

tenggiri grg, timun tua masak taucu, sambal kicap bawang cili api

daging grg kunyit, masak lemak sawi dgn kobis, sambal belacan

daging bakar, air asam, kobis grg, apple pie (kakak I bagi)

ayam masak halia, telur sweet sour, kobis grg oyster sauce, kerabu bilis

ikan patin masak tempoyak, bilis grg bawang, sambal tempoyak dengan ulaman

sambal tempoyak bilis petai dan sambal tumis kosong untuk stok ramadhan

No comments:

Post a Comment