Sunday, 24 November 2013

:: 25 November 2013 ::

Assalamualaikum..alhamdulillah..29yrs today..syukur masih sihat bernafas di muka bumi Allah..semoga I terus menjadi insan yang sentiasa ingat pada suruhan Allah, boleh berbakti kepada kedua ibu bapa dan menjadi isteri dan mama yang terbaik..In Shaa Allah..
Petang smlm husband buat suprise kat I..langsung tak terfikir sbb last weekend mmg kami busy..Jumaat mlm tido di umah kakak ipar sbb sabtu pg2 kami nak ke Wonderland Melaka.. a day with in laws and anak2 buah..seharian main air abes gelap sume kulit kami 3 beranak..hehe..adeeb so enjoy..then balik dari Melaka, stay umah I semua..ahad pg keluar ke Kinrara umah kakak ipar I..hantar diorg balik then rehat2 je lah kat umah kakak ipar tu..katanya adik2 ipar nak singgah mkn kat umah kakak, so kakak ipar I nak kuar beli brg masak lah..I pon xlarat nak ikut sbb batuk menyerang..baring je..
Then sejam lebih kakak ipar I tak balik2 lg..pastu dia call husband I suh tlg angkat brg kat luar umah..I mmg pening je kepala, dok baring je la kat sofa hall..pastu perasan sume xde dlm umah..sunyi je..tetiba adeeb masuk nyanyi lagu birthday..ramai2..bw kek, bunga & hadiah..
Oh noooo...nanges2..terharu I..husband I xpenah belikan bunga n kek utk I selama ni bila birthday I tau..last time dia buat suprise jam tangan tu je..yg plg terharu, sejak bercinta sampai anak nak masuk 2 neh..7thn neh..ni la 1st time dia bg bunga...pandai amik hati I yer..mertua I pon pakat same yer..hiks..terharu I dikelilingi org yg tersyg..lg xsangka buat suprise 1 day in advance..mak mertua I ckp..muka I merahhhhh...maluuuu makkkk..then mak mertua n kakak ipar masak utk dinner..sedappp..ikan patin masak lemak tempoyak..bertambah2 I mkn hah..dh setle mkn terus blk Banting..alhamdulillah..
thanks a lot to husband, kakak ipar, mother in law buat suprise neh..kiranya ni kek yg kedua I dpt utk birthday this year..1st kek dr kakak I tercinta..tu pon buat suprise jugak..
Last friday we hang out together for baby fair at Mid Valley..blk hantar dia n I solat..sudah solat tgk ade red velvet cake..pink colour lagi..so sweet..tq along loves..
red velvet cake from my sister..itu lunch kami mase dah abes shopping..heee

hari yg pegi baby fair..dpt la brg2 penting utk baby..alhamdulillah

ini suprise utk ku..

1st bunga yer..then 2nd bear from hubby..light pink tu 1st dating dpt..hiks

Sunday, 3 November 2013

Daycare & Future Kindergarten

1st November bermulalah episod baru Adeeb Putra..no more rumah baby sitter..no more 'mak'..actually I mmg survey kindergarten ni utk next year..kebetulan baby sitter ckp nak pindah balik kampung, Taiping on Oktober..so I request smpi hujung bulan lah..sbln sblm ni I dah bgtau sket2 kat adeeb yg dia kene pegi school..risau sgt I neh bknnya apa..takut dia culture shocked..hari2 I ckp abg dah besar..kene school..tido awal..bgn awal..mmg I yg berdebar melampau lah..papanye relax je tgk..lelaki kan..biasa laaaa...
Hari khamis, last day dkt umah baby sitter..I mmg rs sgt syahdu..kemas brg sume dr umah pengasuh..bkn ape dr adeeb mula pandai berjalan sampai dah petah ckp dibwh jagaan keluarga pengasuh..sedih nak pisahkan adeeb dgn diorg..tp apakan daya..mlm tu adeeb ckp yg dia nak pegi school..'mak' dah blk kampung jauh..ok..lega la I dengar..so dah seminggu trainning tido awal..10pm mmg masuk bilik..borak2 men game jap..terus tido..sblm tu dia pesan dgn I.."esok ma ckp wake up adeeb..wake up"..ok...ikut je ckp dia kan..
6.15am, Jumaat..I dh siap semua baru I kejut dia..ikut skrip dia lah..bg salam & ckp wake up tuh..pastu bw ke bilik air..mandi sambil nyanyi okeh..punya la mama ni nk amik mood dia..lagu apa? "bangun pagiii..gosok gigiii...mandi2..pegi schoolllll..abg pandai..mama syg..papa syg...lalala" haha belasah ja lirik..janji bodek dia..tergelak2 dia sambil mandi..alhamdulillah..mood dah ok le tuuuu..
dah siap mandi semangat pakai baju baru sume,tarik beg school..minum susu sambil tgk katun jap..nk pakai topi lah..pakai sandal baru lah..ok mama layan syg..asal syg ok saja..naik kete nyanyi2..pastu dah dekat nak sampai buat2 tido pulakkkk..berdengkur lagi..mata tu terkedip2 dlm pejam..hehe auta mama kannn..
sampai kat daycare, teacher sambut kat gate..I masuk hantar smpi dlm la..hati ni risau gak..tp tawakal saja laaa...dia pon ok tgk ramai kawan..salam n cium mama..kat opis mama neh dok teringat dia je..tahan je tgn xnk cl teacher dia..just what's app sekali..then ptg ms amik dia, teacher cite dia nanges jap tghri sbb teacher suh tido..ohhh adeeb mmg ssh tido siang..tp berjaya jugak la tido 1jam kata teacher..
oh ya..cite sblm amik adeeb ptg tuh..kene pulak traffic stuck dkt jln opis I neh..punya la jauh I pusing nk ke sana..sharp kul 6 smpi..papanya? keep calling risau anaknye cane lah haiii..nk tahu cite anaknye..haaa.tahu gelabah jugak tuuu..igt relax jaaa..kikiki...
dah siap..minum susu dulu..

okay..ready to go...

manja mama dah big boy :')

1st what's app from mama

masa amik dia ptg tu..happy face..

2nd what's app..so conclusionnye dia dah ok le tu..alhamdulillah..

Adeeb Putra 4th Birthday Celebration

Alhamdulillah..28 Oct 2013 genap umur adeeb 4thn..Syukur dengan nikmat kurniaan Allah yg tidak ternilai ini..menjaga dan membesarkan adeeb bukanlah sesukar mana walaupun pada awal kelahirannya yg tak cukup bulan..berulang alik selama 1thn 6bln ke Hospital Serdang untuk monthly check up dgn pakar Paed sbb in-mature dan stay at NICU lebih dari 5hari..itu bukan sbb untuk I mengeluh..langsung tak terlintas untuk merungut tapi lebih kepada rasa bonding time antara mama dan dia..sbb stp kali check up I akan amik annual leave..mmg cuti abes setiap tahun..no carry fwd..takpe, yg penting anak mama sihat membesar mcm org lain..itu cerita 3thn lepas..sekarang adeeb sangat menyenangkan hati semua org..dgn kebijaksanaan dan kepetahan dia..alhamdulillah...
Asalnya masa I morning sickness ritu, I dh ckp dgn kakak I..buat kek je la mkn kite2 birthday adeeb nnt..xlarat rsnya nak buat party..tp end Sept..tetiba mcm dah ok dan beli sket2 brg utk party dia..adeeb pon xtahu mama nk celebrate..yg dia tahu request cake car je..so preparation I buat sket2, beli goodies bag,decorations..fikir2 nak masak ape..nk masak sendiri neh..so decide Mee rebus resepi mak I & kueteow grg saje la..itu yg simple utk I masak..then utk budak2 just buat candy buffet, grg nugget & wedges..then dessert I buat mix fruit cocktail..kek I tempah dgn kakak I je..sticker utk cake I order online..mmg puas hati..then kakak I yg sememangnya rajin baking neh..siap buat apple pie, honey cornflake, choc.cake utk dessert..tq along..we always love u..
Disebabkan 28th Oct tu Isnin, we decide buat mkn2 on 27th..Ahad..sbb Sabtu husband I keje..so Sabtu pg2 kejut adeeb ajak pegi Fresh Market kat Teluk Panglima Garang..kat situ 1 stop centre..semua ada..brg basah,kering bagai..so senang dgn keadaan I yg so so je kan..dgn adeeb lagi..so far ok beli brg dgn adeeb..senang je la dia dok je dlm troli brg tuh..yg mencabarnya bila dia nk ke toilet..haduiiii...dh mcm explorace mama neh..sbb dia dh x pakai diaper..so..cari budak keje situ jap,suh jaga troli..larilari bawa dia ke toilet..dah setle, sambung semula beli brg..4jam jugak lah membeli brg dgn dia..
Sabtu malam siapkan deco sket2..adeeb dah start excited..hehe..husband I keje lg mlm tu, ahad pg baru blk..pg husband I blk keje, siap sempat kuar breakfast roti canai kat kedai lagi..blk tu baru I start siap2 utk masak..so far ok la relax santai je masak sorg2..I siapkan mee rebus dulu sbb kakak I call ckp kueteow nnt dia yg gorengkan..
alhamdulillah walaupun hujan..juadah semua abes..jom tgk pics...
birthday boy di pagi Ahad melawat kawasan

tulang & daging lembu utk kuah mee rebus

kerang & udang utk kuah mee rebus

untuk kanak2 ribena

bahan2 masak

mak tercinta akhirnya tolong goreng kueteow

happy boy

1st guest my officemate

aimi my officemate

alhamdulillah tetamu yg dtg

menari2 dgr lagu birthday

happy birthday syg

cantik kek kakak I buat

love2

menunya..penuh table kecik I..

hubby & mak & cousins

neighbour

happy dpt birthday gift

ok..tak aci..diorg membaham tulang lembu di dapur..