Wednesday, 19 August 2015

Syawal 1436 H, Aidilfitri 2015 di Perlis

Assalamualaikum..lama nya I nak tunggu mood update blog ni datang kan... Sibuk keje 1 hal.. then nak menaip ni kena betul2 ada masa free mcm skrg le..hehe.. ok jom cite psl raya dulu yer.. Syukur Ramadhan kali ni dapat puasa penuh..baby kuat mama pon kuat..

Oh ya aturan baru utk raya..start tahun ni kitorg tak balik both kampung serentak. means, kalau turn Perlis, raya di Perlis saja sampai habis cuti..so next year turn Temerloh saja la..dah terasa penatnya nak travel jauh2 serentak ni..hehe..cukup la 6 tahun begitu yer..

Kami bertolak balik ke Perlis ptg 27 Ramadhan..singgah buka puasa di kedai dan meneruskan perjalanan..drive mmg slow je sbb keta byk sgt dah..anak2 tido nyenyak dah kenyang perut masing2..so I n husband gilir2 driving..yang plg best smpi je umah parents I terus sahur..hehe..then yg ditunggu2 juadah utk berbuka puasa la..semua yg I ngidam dapat mkn..alhamdulillah suka sgt la kan..

Tema raya keluarga kecil kami tahun ni purple..beli pon asing2..takde la sama betul kaler nye..asal purple sudah..hehe both ny kids so enjoy dpt duit raya boleh tahan juga la..terus mama masukkan dlm akaun diorg..abg adeeb je ade guna berbelanja sikit..beli Robocar Poli..siap beli utk adik skali..syg sgt kt adik smpi tak berkira duit raya dia pon..

Raya kedua mlm husband I dah bertolak balik driving alone sbb dia dah start keje on Monday..so ade sehari nak rest katanya..ok la asal dia selesa dan selamat blk xpe lah..tgl kami bertiga blk raya kelima naik flight..adeeb manja sgt dgn papa nya asik nanges je teringat papa..mujur papa tgl baju yg dah pakai..ngade pulak rasa..hehe..so pasni xboleh dah cenggini ye..sama2 le kemana pon..anak2 tdo mlm asik dgn papa gini le jdnya..

Jom layan pic rayaaaaa
sibuk kakak tecik nak pakai lipstik jugekkk

sesi bermaafan

adra mengantukkkk

<3

love u abg adeeb

bergaya yer

<3

love u syg

juadah pagi raya lontong, ketupat rendang

merayu nak mama mekap dia

family potrait

free style yawww

abg love mama

kakak love mama

alhamdulillah utk 6thn ini..

berempat setengah baby dlm perut

maafkan abg ye papa

flying back to KL

pegi beraya di kampung sedara tokya

gathering mama dgn ex skolah rendah

tiap2 ptg abg ikut tok n wan fishing

semoga kamu berdua terus rapat yer smpip bila2..syg sgt abg n kakak

Monday, 13 July 2015

Packing beg balik kampung...ohooooo balik kampung...

Lagi dekat nak cuti..macam tak cukup masa nka kemas itu ini..Jumaat baru start basuh sket2 baju yg beli utk raya..dah tu mcm fobia kes curi area umah tu..buat nye dtg mencuri baju melayu kain samping hero2 I..jenuh weh...tido pon tido ayam..haha kelakar...then Sabtu sambung basuh lagi sket..sabtu mlm dah kering sume baju yang nak packing..

Ahad start lah kuarkan luggage..kene buat pilihan tepat sbb nanti I nak travel bertiga je dgn anak2 balik KL..husband blk dulu dia dah star keje on Monday..I nak manja2 dgn mak I lagi..amboi mentang2 balik hometown sendiri yeeee...

Bila membeli tak sedar..beli sikit2 baju anak2..bila melipat baru tahu...haaa penuh luggage mek tu dgn baju dia sorg..no sharing with abg hah..yg syok nya before tu I nampak adra busy sgt kuar masuk bilik pegi kat luggage..xtgk la dia buat ape..masa nk masukkan baju dia..tgk2...amboi,,dia da pilih toys yg nak bawa..so cute baby..mama gigit2 pipi tuhhh..hehe

Dolly Si Busuk, cermin, Barbie, telur goreng n sudip, minions
Alhamdulillah I dah setle packing baju sume..tinggal susu2 diorg, accecories dan sewaktu dgnnya..dah tahu style husband..blk keje sume nk siap dpn pintu..dia angkut masuk kete je..then jalannnn...

Doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye.. berjumpa lagi selepas raya Inshaallah...

Aktiviti 24 Ramadhan...

Hari Sabtu, yang ditunggu2.. husband off day siang tu..so dia volunteer nak jaga anak2 kat rumah..dia suruh I pegi saloon buat facial and rambut..wahhh..tq syg..masa utk I rehat... 9am bangun dgn sikecik adra, mandi..masak breakfast..pancake...goreng nasi planta utk lunch...then 10am I kuar rumah..menjerit kejap je mek adra..pastu si papa cakap sikit pon tak cari mama..hehe comel...

I am regular customer here


dari pukul 11 pagi - 4.15 petang..amikkkk lama kan...facial resdung and gold facial..then gunting rambut and relaxing...puas hati ku...zaaasss RM xxx....hehe..walaupon 30mins drive nk ke saloon, i sanggup sbb mmg puas hati dgn service nye..dh 7thn I dgn diorg..hehe

balik..sampi umah solat asar, siap2 anak2 tukar baju..papa dh siap mandikan diorg..nak ke Johny Steamboat Alamanda..tempat wajib berbuka puasa stp kali Ramadhan...my treat to them..mama naik gaji..hehe alhamdulillah..

suka adeeb adra..makan je tak kacau mama papa pon..gud kids

Menu berbuka day 23..sentuhan terakhir masak utk Ramadhan kali ini

Assalamualaikum..lagi separuh hari nak keje ye..esok halfday..hehe syok nya nk cuti raya..oh ye..22 Ramadhan ade invitation berbuka di Hotel Premier..puasa kali ni husband pesan awal2 tak nak pegi byk2 invitation..1 je boleh..hehe..so kita penuhi la permintaan dia..mkn kat umah lagi puas katanya..ye syg ku..i love u...

Untuk menu berbuka day 23..I buat Udang masak lemak..mmg mendapat pujian seisi rumah..pekat I buat..Adeeb suka..suh masak lagi esok esok esok..haha..truly anak Temerloh tauuuu suka makan masak lemak cili api tuuuu...then husband request timun asam taucu n kacang botol goreng belacan..sambal bilis tu dari tin..sedap juga..

Udang Masak Lemak, Kacang Botol Grg Belacan, Timun Asam Taucu, Sambal Bilis..

dah setle jemur kain around 9pm,,ajak husband keluar ke secret receipe..teringin cheese cake yg amat..then mkn kat kedai mamak dgn teh ais..mmg puas hati layan tekak n perut..sonok ye baby..hehe


Wednesday, 8 July 2015

Menu berbuka day 21

Syukur masih penuh puasa..walaupun dah seminggu rasa nya pagi je muntah..layankan je la..tp larat lg bertahan..so bertahan..syg puasa..susah nk ganti nt..ok cerita nye last weekend blk berbuka puasa dgn parents in law..so dah plan nk beli ikan patin n talapia..ape lagi siap beli utk bw balik perlis..hehe

so dah plan nak masak patin tempoyak dgn timun asam..daun kesom petik je kt umah mertua I..bunga kantan cari kat sana takde..cari kat umah I pon xde,,hunting for bunga kantan jugak2 ni..pg smlm dtg keje awal..pegi Pasar Klang..ade la walaupun tak semerah yg diharapkan..asalkan ade bau lagi ok la...

so ni menu nye berbuka semalam..masa berbuka tu suh husband rasa dulu dlm mangkuk kt table tu..tiba2.."wow..temerloh mariiii.." hahaha terkejut I...sedap menjadi leteww...tq syg slalu puji I masak..

Ikan Patin Masak Tempotak dgn Timun Asam, Kerabu Pegaga dan Leftover Rendang Ayam
Kebetulan semalam family pengasuh adeeb dulu dtg rumah..so bekalkan diorg 2 bekas patin ni utk sahur..suka sgt diorg..hepi I tgk diorg hepi...heeee

Tuesday, 7 July 2015

Menu berbuka day 20

Assalamualaikum..pagi ni update awal sebab kejap lagi ade meeting..so tak tahu habis pukul brapa..ok semalam I masak menu yg menggunakan rempah giling homemade dari Perlis..selama ni just try utk ayam goreng rempah je..mmg sedap..baru ni blk Temerloh, ade agen pakcik tu jual kat pekan sehari Temerloh..so try beli rempah rendang..alhamdulillah mmg menjadi sedap..u just add on santan, kerisik, garam, gula, daun kunyit dan perasa..tetiba rasa nak meniaga rempah giling pulak..haha..

Jom tgk pic menu semalam..

Rendang Ayam, Sawi Tumis, Ayam Goreng Rempah, Ulam Peria dan Sambal Belacan


Menu berbuka day 19

Assalamualaikum..alhamdulillah smlm walaupon xde air kat umah, boleh juga masak utk berbuka..actually boleh terlupa notis bekalan air xde tu..haha..xpe la..masak pon simple2 je..cuma jenuh berperang dgn adra cranky sakit gigi..tgh tumbuh 4 batang skali gigi dia..amboi...sian dia..tapi mkn laju jugakkk..kekeke...

Jom tgk pic menu smlm yg super duper simple..

Sambal Tumis Sotong Petai, Sayur Campur and Telur Dadar

Thursday, 2 July 2015

Dugaan Ramadhan ke 15

Betul pepatah dugaan dtg tanpa diduga...ptg smlm..keluar office mcm biasa..baru 15min gerak dari office, terdengar bunyi something dari luar..turunkan side mirrir kanan, Ya Allah..tayar belakang pancit..jln sket cari tmpt yg selamat utk berenti..blur sekejap 10min..call husband..dia kat office..nk smpi klang, sejam juga..cuba fikir dan tawakal..call teacher dulu bgtau lambat amik anak2..n if worst smpi kul 6 xsiap, minta teacher hantar anak2 kat I..teacher ckp ok..

Then teringat my bestfriend..dari bujang dia la sedia membantu if i dlm kesusahan...call dia and luckily dia da blk dr outstation..so dia dtg berdua dgn kwn I..tq my rescue team..hehe..

siap pukul 6..terus amik anak2..then terus cal kedai makan kat rumah..berbuka kat kedai saja la..husband pon dari office terus ke kedai..tu la cite smlm..

hari ni kami nk balik cuti ke Temerloh..berbuka dgn atok and nenek..Ahad mlm baru blk sini..sbb this year kan raya di Perlis..so pas raya pulak baru nk blk beraya kt Temerloh..so my kitchen off for 4 days since last day ya..

Wednesday, 1 July 2015

Menu berbuka day 14

Syukur..sudah 2 minggu kita menjalani ibadah puasa..tinggal lagi 2 minggu..sekejap sgt masa berlalu..kalau zaman anak2..kita rasa lama sgt kan bln puasa..tapi bila dah ade tgjwb..jadi isteri dan mama, rasa masa tak terkejar..alhamdulillah Allah sentiasa berikan kesihatan yang baik buat kita untuk meneruskan tanggungjawab sebaiknya..

Ok, menu berbuka kali ni..mmg terasa2 sgt nak mkn ikan bakar cicah air asam kerisik..so fikir la ape lg menu yg sesuai utk combine..terfikir sayur air petola dan kerabu kacang botol..ermm..mmg sedap..alhamdulillah..jom tgk gambar..

Ikan Siakap Bakar, Air Asam Kerisik, Kerabu Kacang Botol dan Sayur Air Petola

Nak dijadikan cerita, blk ptg semalam tgk byk pokok tumpang ditepi jln..oh maybe hujan lebat ribut..skali sampai gate rumah tgk habis kain baju di ampaian lintang pukang jatuh..huwaaa ribut..dah setle berbuka..kena la mendobi pulak..then husband ajak pegi mkn durian..wahhh menarik sgt ni..dlm tak larat tu..ok sajeeee..mmg puas hati..husband I beli yg gred 101..sedap sgt..harga not bad..tp worth dgn rasa dan kepuasan..alhamdulillah..tak berani mkn byk..pregnant kannnn...I try bg sikit kat Adra..oh yess..dia tak lalu..bukan mcm abg adeeb ye..hehe..abg mkn hingga menjilat jari..

Enjoy makan durian..dari berdiri..duduk pulak..hehe

Tuesday, 30 June 2015

Menu berbuka day 13

Alhamdulillah hari ni dah 14 hari kita berpuasa..syukur Allah berikan kekuatan pada I utk terus berpuasa walaupun setiap kali pas sahur muntah..

Ok..smlm tiba2 teringatkan kacang botol utk buat kerabu..sedap juga tu..tp tak buat la semlm sbb dah plan lauk utk berbuka smlm kan..so kerabu tu kita buat ptg nanti ya..sbb dah sggh beli sayur kt tepi jalan..so sampai rumah dah pukul 6..sempat masak 2 jenis lauk saje la..Daging Masak Kicap dan Terung Masak Taucu as requested by husband..then husband ade beli sambal hitam pahang..mmg kene la mkn..sedap..alhamdulillah..

Daging Masak Kicap, Terung Masak Taucu dan Sambal Hitam Pahang
Terung Masak Taucu
===============
3 biji terung pendek tu
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit ikan bilis di basuh*
2 sudu taucu
air secukupnya (utk kurangkan rasa masin taucu)
==> Goreng terung dgn sedikit minyak bg layu sedikit. Tumbuk bahan yang ditanda *. Tumis bahan tumbuk dgn minyak yg goreng terung tadi. Masukkan taucu dan air. Masukkan terung. siap.

Menu berbuka day 12

Assalamualaikum...alhamdulillah, semalam sempat juga masak utk berbuka walaupun keadaan diri tak berapa sihat..sakit kepala..lemah je..

So jom tgk menu berbuka day 12 yg simple saje

Ikan Bawal Sweet Sour, Baby Kailan Oyster, Sambal Belacan


Ok...tak payah share resepi la ye..mudah je masak sweet sour..hehe..nak balik dah..masa dah timeeee... 4.30pm...

Monday, 29 June 2015

Menu berbuka day 8 & day 9

Assalamualaikum..ye..lambat update menu berbuka kan..sebab 26hb Jun tu, I pegi tadarus kt MOT..dapat la khatam quran kali ke 2 utk bulan Ramadhan ni..alhamdulillah..seronok sgt rasa hati dpt join tadarus..

Ok jom tgk menu berbuka day 8 dari I...
Ikan Kembung masak Taucu, Telur Bungkus dan Buncis Goreng dgn Udang kering

Then nak habiskan stok utk mgu tersebut..final stok yg ade..hanya ayam...so menu berbuka day 9 ialah kesukaan seisi keluarga I... Jom I share resepi Nasi Ayam yg sgt mudah dan mengikut selera kami..
Nasi Ayam Goreng dan Sawi Hongkong Oyster
Nasi Ayam
========
Ayam : direbus dgn air yg byk utk dptkan stok ayam (masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih diketuk, halia diketuk dan 1 kiub stok ayam maggie)
==> rebus hingga ayam masak, angkat dan toskan ayam. Ketepikan.

Asingkan 2 cawan air rebusan ayam tersebut utk masak nasi.

Perapkan ayam dengan kicap masin, sos tiram dan minyak bijan.

Goreng ayam sehingga garing.

Nasi : cuci beras, masukkan air rebusan ayam tadi dan sukatan air secukupnya. Masukkan 2 sudu besar planta, 3 ulas bawang putih yang diketuk, 2 inci halia yang diketuk, 1 kiub stok ayam maggie dan sedikit garam. Masak nasi dlm rice cooker.

Cili : 3 biji cili besar dibuang biji, 1 sudu besar cuka, 1 sudu besar gula, sedikit garam, air rebusan ayam sikit. Blend semua. Masak 5min dlm kuali.

Kicap : lebihan perapan ayam tadi dimasak dgn sedikit air rebusan ayam. (agak2 la pekat cair ye)

Sup : Air rebusan ayam tadi, masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap.



Wednesday, 24 June 2015

Menu berbuka day 6 & day 7

Assalamualaikum..semalam I tak masuk office..pergi ke Majlis Tadarus & Khatam Al-Quran di Puspanitapuri...anjuran puspanita kebangsaan..alhamdulillah khatam sudah al-quran...Inshaallah..jika diizinkan Allah..Ramadhan ni 3x lah I khatam al-quran.. ade lg 2 sesi belum selesai, esok di MOT dan last office I..

Ok..jom tgk menu berbuka day 6 ye.. Menu I sumenya simple2..sbb I masak yg selalu husband dan anak2 I suka makan la kan...

Ikan Siakap 3 Rasa, Sup Fishball & sayur lobak putih, Kerabu Bilis
Ikan Siakap 3 Rasa
==============
Ikan siakap lumur garam, kunyit dan sedikit tepung jagung.
Sayur2 ikut suka la ye nk meriahkan dgn sayur ape.
Sos Tiram 3 sudu besar
Sos Tomato 5 sudu besar
Sos Thai 5 sudu besar
Garam dan perasa
Sedikit Air
Daun limau purut
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 2 ulas
Halia 2 inci
Bawang Besar
==> Goreng ikan sehingga garing, angkat dan toskan, ketepikan. Tumis bawang merah,putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan sos2 dan sedikit air. Masukkan sayur2 dan daun limau purut. Masukkan bawang besar, garam dan perasa. Siap.

Kerabu Bilis
=========
Bilis goreng mcm biasa
Bawang merah dimayang halus
Tomato dihiris nipis
Cili api dipotong nipis
Jus limau nipis 1 biji
Sos Ikan 1 sudu besar
==> Gaul semua..siap ;)

Ok..ini pula menu berbuka day 7.. I gunakan sambal tumis kosong yg dah buat sesiap sebelum puasa hari tu..so tak payah resepi la ye..cuma tambah garam sikit sebab air udang yang keluar tu dah tentu mengurangkan rasa asal sambal tumis tu kan..

Sambal Tumis Udang Petai, Sayur Campur dgn Tauhu Telur, Udang Goreng Kunyit Anak2, Terubuk Masin Kuching

Monday, 22 June 2015

Menu berbuka day 5

Assalamualaikum dan selamat pagi...wah awal I update blog hari  ni ye..sebab nya kejap lagi ade meeting..then tghri sepanjang Ramadhan ni I join tadarus al quran..so curi masa yg ade sikit ni la utk update blog...

Utk menu day 5, guna stok yg masih ade dlm fridge lagi.. Jom tgk & I akan share resepi yg sgt ringkas dan sedap.. Oh ya, day 4 kan berbuka puasa di Ayamas..so ade roasted chicken yg lebih tu, syg sgt nak buang..I cipta je la resepi sendiri..menjadi jugak..hehe

Lala Masak Halia, Pak Choy Oyster, Leftover Roasted Chicken Sesame Oil
Lala Masak Halia
=============
Sepeket lala RM10.00
Bawang putih 3 ulas*
Bawang merah 3 ulas*
Halia 2 inci*
Serai 2 batang
Sos Tiram 2 sudu besar
Sedikit Air
Garam dan perasa
==> Blend bahan *. Tumis bahan blend hingga naik wangi dan masukkan serai yg dipotong serong2.tumis hingga agak kering, masukkan sos tiram dan air (agak2 nak kuah byk mana ya). Masukkan garam dan perasakan. Masukkan lala, gaul rata dan biar sehingga masak.

Pak Choy Oyster
============
Sayur Pak Choy
Bawang putih 3 ulas chopped halus
Sos Tiram 3 sudu
Bawang goreng
Air
==> Tumis bawang putih hingga garing, masukkan sayur. masukkan sos tiram dan sedikit air. Masak sayur sehingga sedikit layu. Angkat dan tabur bawang goreng.

Ayam Masak Sesame Oil
==================
Ayam yg digoreng atau roasted
Bawang putih
Bawang merah
Kicap manis
Sos tiram
Minyak bijan
tomato
bawang besar
==> Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Masukkan ayam. Masukkan kicap manis, sos tiram dan minyak bijan. masukkan tomato dan bawang besar.



Sunday, 21 June 2015

Menu berbuka day 2, day 3 & day 4

Assalamualaikum..yes, masih bersemangat masak setiap hari utk berbuka..sebab ape? senang terus masak utk sahur..lauk yg sama..hehe..ok not much time, jom tgk lauk berbuka day 2

Asam Pedas Ayam, Sawi tumis, Ayam Goreng
Haa..simple je kan..ayam goreng utk abg dan adik..amboi diorg, mcm puasa..nasi semangkuk abeh berdua..hehe..nak resepi asam pedas ayam tu google saja la ye..I pon google2 je..hehe..yg pasti nya mmg sedap..

Ini menu berbuka day 3 pulak..

Masak Lemak Rebung dgn Daging, Ikan Kembung Goreng, Air Asam Tomato dan Ulam Timun
Masak Lemak Rebung & Daging
=======================
Bawang Putih 3 ulas *
Bawang Merah 3 ulas *
Halia 1 inci *
Cili Api 5 biji *
Asam keping 1kpg
Rebung sepeket RM 5
Daging sikit
Santan 1 kotak
Serbuk kunyit
Serai diketuk
Garam, gula, perasa
==> Tumbuk semua bahan bertanda *. Tumis bahan tumbuk bersama serbuk kunyit, masukkan daging. Masak sekejap, masukkan santan dan sedikit air. Masukkan serai dan asam keping. Masukkan rebung. Perasakan. Siap.

Menu berbuka day 4 pulak ialah...set combo ayamas..haha..husband ajak berbuka puasa kat luar..kesian kat I katanya..alololo..sayang diaaaaa...mula2 plan nak bawa abg adee tgk Minions jam 4ptg, tp tiket sume dah abeh..so jln2 beli brg sket kat Jusco, bg diorg main kat playland sejam..then berbuka..eh, mmg suggested to choose the combo..murah.. RM40.60 termasuk GST, dapat sekor ayam, nasi 4 plate, side dish 3 plate..hah mkn sampai tak larat,,tapau sampai sahur tadi pon x abeh ayam tu..hehe..

Thursday, 18 June 2015

Menu berbuka puasa day 1

Assalamualaikum..alhamdulillah..sepanjang bulan puasa ni I masuk keja 7.30pg-4.30ptg..sbb nk smpi umah awal..nak masak..mcm smlm, smpi umah 5.30ptg, mandi solat asar, cebok beyak kakak tecik tuh, abg adik nak susu lg..6ptg baru ke dapur..menu kene pikir sesiap dan yg simple saje..tips nya mudah, masa sahur, dah siangkan sayur bawang bagai..so,blk ptg camni de-fros je ikan tu..masak nasi, campak2 la apa yg kita nak masak..

Oh ya sejak ada adra ni, yg sedang melasak..biar je dia nak buat asalkan tak membahayakan dia dan org sekeliling..mcm ptg smlm dia sibuk nak sapu sampah, usung penyapu n penyodok dari dapur ke hall..dgr abg menjerit..haha..abg tu mcm mama, fussy jugak tu sepah2 xmo..tp kalo mood dia lain macam, dia buat xtahu je mainan yg dia sepahkan..

Ok, jom tgk juadah berbuka puasa day 1 kami..masak serba sikit je pon dah bawa ke sahur..hehe jimat betul..

Kailan Ikan Masin + Siakap Stim Limau (bhgn ekor je) + Telur dadar + Sambal Belacan
Kailan Ikan Masin
=============
Cincang 2 ulas bawang putih
Ikan kering (isi) potong dadu or nipis
Sayur Kailan
==> Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan isi ikan kering hgga garing. Masukkan sayur, garam sikit dan sedikit air. Siap

Siakap Stim Limau
==============
Bawang besar 1 labu dipotong bulat2
Serai 2 batang dihiris nipis serong2
Halia 2 inci dipotong lidi2
Bawang putih 2 ulas dipotong lidi2
Daun Limau purut 2 helai di hiris
Daun Sup sikit dipotong panjang
Daun bawang + daun sup utk tabur diatas (hiasan)
Jus limau nipis 2 biji
1 cawan air
Garam + perasa secukup rasa
==> Susunkan separuh bahan diatas dlm pemanggang ajaib / pengukus. Letak ikan dan separuh lagi bahan2 diatas. Masukkan jus limau nipis dan air 1 cawan. Masukkan garam dan perasa. Kukus hinggan ikan masak. Tabur daun bawang dan daun sup. Siap.
* kalau suka pedas, boleh ketuk cili api masukkan sekali, I buat xde cili sebab anak2 nak makan sama.

Telur Dadar
=========
 ==> tips nak dpt telur dadar garing, kacau telur dgn sedikit cuka..jgn lupa sedikit garam, Goreng telur dlm minyak agak byk ye.

Sambal Belacan
===========
4 biji cili merah dibuang biji
9 biji cili api
4 inci belacan
air asam jawa
garam + sedikit gula
1 ulas bawang merah
==> blend je semua.dapat la stok sambal belacan.senang.nak makan cedok je dari peti ais.

Wednesday, 17 June 2015

Salam Ramadhan 1436H

Alhamdulillah..bertemu lagi kita dengan Ramadhan kali ini..syukur Ya Allah..pada Ramadhan yang lalu, dengan penuh harapan I minta doa supaya dikurniakan zuriat kedua..dan alhamdulillah Allah makbulkan doa I..dan Ramadhan kali ini, I tengah membawa zuriat yang ketiga..rezeki Allah yang tidak ternilai..syukur..dengan penuh harapan dan doa juga, I harap Ramadhan kali ini dapat berpuasa penuh..Inshaallah..

Persiapan menyambut Ramadhan kali ini, secara sederhana saja..yang penting niat dihati nak melipat gandakan amalan..tadarus..solat terawikh sendirian..alhamdulillah mlm td dpt sempurnakan terawikh pertama di rumah..tenang je rasa solat xde gangguan..anak2 dgn si papa nye.. Last weekend saje la pegi Bagan Lalang, belanja cinta2 hati I mkn seafood..then beli skali ikan, udang n lala kat situ utk stok buka puasa n sahur..sonok nye beli..kalo boleh sume jenis ikan nak beli..hihi..then pagi semalam ade check up 20weeks..sempat pegi pasar beli sayur2..rasa mcm nak tanam sayur sendiri..harga boleh tahan mahalnye..

Untuk sahur pertama, I masak kari sardin + peria goreng telur + ikan pekasam goreng..itu masak utk dinner skali terus makan utk sahur la..simple..husband I yg paling mudah makan..sebab dia slalu ckp, dia asal usul org susah jadi tak kisah makan ape pon..sedih pulak I..slalu camtu dia ckp bila I tnye nak makan ape..huhu..tp mmg senang la jaga perut dia..masak je ape tp jgn pelik2 nt dia tak makan la..

Oh ya lagi 1 persediaan utk puasa sudah pastinya I masak sambal tumis kosong dan sambal tempoyak bilis petai..itu utk simpan dlm peti..nak makan, panaskan je..setiap tahun mesti sediakan 2 jenis ni..hehe

So far utk menu berbuka mgu pertama ni dah ada idea..inshaallah mudahan Allah bg kudrat yg kuat utk I terus sediakan juadah berbuka utk yg tercinta..kami lebih suka berbuka di rumah..puas makan..tp akan ada juga jln2 cari tmpt buka puasa yg best..yg pastinya stp tahun wajib berbuka di Johny's Steambot..hehe

siap dgn step lagi..senang I share dgn kwn2..


Thursday, 28 May 2015

Menanti November ini dengan debaran

Alhamdulillah...dapat lagi mencoret disini..dah bersawang sgt rasanya kan..setiap kali buka blog..tutup semula..kene tgu mood betul2 ok...
Syukur..genap 6thn marriage..kami dpt gudnews..I am pregnant again...serius tak sangka langsung..sbb mmg tak agak lah rezeki secepat ini..genap adra setahun..tu pon tak tahu dan rasa pelik bila pegi honeymoon Koh Lipe..kitorg nak mengurut badan..tukang urut tegur I.."are u pregnant mem"..ehhhh..no no...husband tgk i..i tgk husband..haha..ikutkan period br beberapa hari je lewat..pastu siap snorkeling lompat bagai...tp bila ptg je..jadi lemau..xlarat..xlalu makan...xpe la...
Balik Perlis..masa tu adeeb adra tinggal di rumah mak I..kami berdua je cuti..setelah 6thn okeh..baru honeymoon berdua...the nx day, check sendiri..mmg ade...suke sgt husband I...maka bermula lah morning sickness yg teruk...memang menduga la..dgn adra still bf...tp keep remind myself..sabar..sabar..kuat..kuat...alhamdulillah 3bln setengah berjaya mengharungi morning sickness yg teruk tu..skrg back to normal...syukur..baby pon sihat..adeeb plg suke..dia nak adik 2 org...smlm dia ckp..kalo adik boy, nama Ismail.. kalo adik girl, nama Zara..amboiiii berangannnnn...haha
Due date will be 6th Nov 2015...tapi experience I..bersalin awal..minta2 sama date dgn adeeb..28 Oct..hehe..senang mama nk celebrate birthday you all...
Dalam tak sihat morning sickness tu..I masih lagi kerja mcm biasa dan outstation tau..layan kan je..siap bw anak2 lagi..mana mungkin I tinggal anak2 selagi boleh bawa...
Ni lagi 10hari kene fly ke Kuching..terpaksa la tgl diorg kat umah kakak I sbb husband I mmg xdpt la cuti nk teman I n bw anak2..pegi 2 hari I ok la lagi..
Utk pregnancy kali ni..nak tgu 7th month baru scan tgk gender..biar suprise sket..hehe..oh ya..stp pengalaman mengandung mesti berbeza kan..yg ke 3 ni..even i muntah2..makan tetap selera..masak tetap larat..tiap2 hari boleh masak..hehe..tapi muntah mmg champion la..siap plastik atas riba masa drive...kenangan...kuat semangat sbb baca..kalau alahan kuat ni anak inshaallah bijak...kalo ikut experience adeeb mmg teruk dulu..dan ya..adeeb bijak...alhamdulillah....
Adra Humaira...dah petah..progress dia pon cepat maybe kawan dgn abg adeeb..dah pandai nyanyi2..bila dgr doa dah pandai tadah tgn..dah pandai salam org..syukur ya Allah dgn kurniaan Mu...

Monday, 23 February 2015

Its your born day Adra Humaira


Sayangku Adra Humaira,
Saat mama confirm tahu mengandungkan syg, syukur tak terkira ke hadrat Illahi kerana mendengar doa mama dan papa. 4 tahun kami menantikan kehadiran si kecil..Alhamdulillah..Bulan pertama hingga ketiga..hanya alahan ringan yg mama rasa..syukur kandungan ke2 ini Allah mudahkan perjalanannya..mama boleh makan minum masak dan uruskan rumah seperti biasa !! amazing..semangat mama juga kuat tika syg dlm perut mama..tanpa keluhan..ulang alik ke Hospital Serdang bersama abg adeeb..abg juga kuat semangat demi adik dlm perut mama..nanges mama bila teringat sifat 'abg' yg sgt memahami mama..plg terharu di saat2 hujung kandungan..mama takkan lupa..abg adeeb setia menemani mama..jauh kene parking kete kt hospital..panas terik..jauh kene jln kaki..abg tak pernah mengeluh adik..dia penat, dia minta mama stop jln..bila check up mama kene tahan n baring sbb darah tgi..abg masih setia kt atas katil dgn mama..Syukur Ya Allah kurniakan mama anak2 yg memudahkan mama.. :")

Sayangku Adra Humaira,
Saat mama ingin melahirkan syg, hanya Allah yg mama harapkan..bantuan dari Allah..papa sentiasa disisi bersama mama..tak tinggal walau sesaat..alhamdulillah, dgn mudah mama keluarkan syg dr perut mama..tangisan syukur dan gembira..lega..hilang sakit bila nurse letak syg di dada mama..dgr tangisan syg, mama nangis gembira..ini pengalaman baru mama kerana lahirkan abg adeeb dulu mama terpaksa melalui kaedah pembedahan..

Sayangku Adra Humaira,
Saat mama ingin susukan syg untuk pertama kalinya, mama pitam !!!! semua doktor dan nurse huru hara jadi nya..papa diarahkan keluar dr labour room..mama habis tenaga syg..mama ingin tido..doktor menegah sekerasnya..mama jaga kembali, nurse suapkan makanan dan minuman..bermula la mlm pertama syg dgn mama..sepi tido syg setelah kenyangkan susu mama..alhamdulillah..tak terucap perasaan ketika itu..

Sayangku Adra Humaira,
Tahu tak papa yg terpaling gembira kerana dia mmg inginkan anak perempuan..dia pasang aircond hall rumah sewa kita utk syg..dia tak nak puteri nya kepanasan bila balik berpantang di rumah..papa hadiahkan mama hadiah yg special..papa sygkan kita..sygkan mama, abg dan adik tak terhingga..walau tak diucapkan tp tindak tanduk papa mmg jelas menunjukkan betapa tginya kasih syg dia pada kita..alhamdulillah..

Sayangku Adra Humaira,
Hari ini..genap setahun usiamu..doa mama..syg sentiasa diberi kesihatan yg baik, jadi anak solehah mendengar kata.. mama loves u sooooo much syg....

Monday, 26 January 2015

2015 : Welcome

Happy New Year..haha dah nak abes sebulan baru nak wish..Januari bulan yang penuh dugaan buat kami sekeluarga..Alhamdulillah itu tanda Allah sayang pada kita kan..

Awal bulan, keluarga mertua di Temerloh kene banjir besar..habis rumah..kami anak2 menantu tak dpt buat apa..semampu boleh bagi bantuan dari sini..so far sampai dgn pertolongan staff di sana..

18 Jan..Adra mula demam suam2 kuku..batuk sikit..igt mcm biasa la..so bg ubat demam yg ade kat rumah..then ptg ahad tu I bg dia mkn banana sikit..abg adeeb mkn tak habis..kasi la adik rasa..then mlm tu batuk makin kuat..drag smpai selasa..mlm pegi amik ubat then minta doc Neb..doc xkasi ckp dia ok..I rasa tak ok..then rabu I EL utk monitor dia sndri..mmg teruk batuknya..demam pon on off..
21 Jan..husband blk keje I ajak pegi klinik lain..then doc tnye nak admitted ke..fikir2 dgn husband, yes we are..amik Neb sekali kat klinik then rushing blk kemas beg..terus ke Columbia Puchong..nape ke sana? senang dkt dgn umah kakak ipar Kinrara..adeeb ade org jaga..dah pukul 10.30mlm sampai..bed full, MO yg baca referral letter pon ckp kene admitted then suggest us to Assunta PJ..here we go..I am crying all the way..susah hati tgk..dh sampai check up sume..kene drip water..huwaaaa adra melalak nanges..mama pon...Admitted for 1 and half day, Friday 23 Jan we discharge..alhamdulillah...semoga adik kuat...adik sihat...

memang I nanges je spjg malam...sedih tgk anak sakit 

the next day..she is getting better..happy papa n abg ade..

final day..dah semakin aktif..

abg nyanyi kat mama n adik "come back home..."

Good bye 2014

Assalamualaikum...lama sungguh menyepi..sibuk sgt sejak bergelar mama kepada 2 kids..hehe.. Alhamdulillah..anak2 semuanya membesar dgn baik..kdg2 tak sihat tu biasa la kan..bina antobodi badan mereka..
Seperti biasa setiap hujung tahun akan kami akhiri dengan percutian..Disember 2014, kami balik bercuti di Perlis..penuhi permintaan Adeeb nak main pasir, mama bawa ke Pantai Merdeka Resort..Stay 1 night only..then otw balik ke Arau, singgah minum di Gunung Jerai..amboi mmg tepat la lagu Cinta Pantai Merdeka ye..jom tgk pics sket...
Muka my baby adra geli pasir

sonoknya

dinner mee udang

my love fishing

celik mata ajak main pasir

i love u doter

kami

mak ayah


us lovelove

kami

amboiiiii