Tuesday, 30 June 2015

Menu berbuka day 13

Alhamdulillah hari ni dah 14 hari kita berpuasa..syukur Allah berikan kekuatan pada I utk terus berpuasa walaupun setiap kali pas sahur muntah..

Ok..smlm tiba2 teringatkan kacang botol utk buat kerabu..sedap juga tu..tp tak buat la semlm sbb dah plan lauk utk berbuka smlm kan..so kerabu tu kita buat ptg nanti ya..sbb dah sggh beli sayur kt tepi jalan..so sampai rumah dah pukul 6..sempat masak 2 jenis lauk saje la..Daging Masak Kicap dan Terung Masak Taucu as requested by husband..then husband ade beli sambal hitam pahang..mmg kene la mkn..sedap..alhamdulillah..

Daging Masak Kicap, Terung Masak Taucu dan Sambal Hitam Pahang
Terung Masak Taucu
===============
3 biji terung pendek tu
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit ikan bilis di basuh*
2 sudu taucu
air secukupnya (utk kurangkan rasa masin taucu)
==> Goreng terung dgn sedikit minyak bg layu sedikit. Tumbuk bahan yang ditanda *. Tumis bahan tumbuk dgn minyak yg goreng terung tadi. Masukkan taucu dan air. Masukkan terung. siap.

Menu berbuka day 12

Assalamualaikum...alhamdulillah, semalam sempat juga masak utk berbuka walaupun keadaan diri tak berapa sihat..sakit kepala..lemah je..

So jom tgk menu berbuka day 12 yg simple saje

Ikan Bawal Sweet Sour, Baby Kailan Oyster, Sambal Belacan


Ok...tak payah share resepi la ye..mudah je masak sweet sour..hehe..nak balik dah..masa dah timeeee... 4.30pm...

Monday, 29 June 2015

Menu berbuka day 8 & day 9

Assalamualaikum..ye..lambat update menu berbuka kan..sebab 26hb Jun tu, I pegi tadarus kt MOT..dapat la khatam quran kali ke 2 utk bulan Ramadhan ni..alhamdulillah..seronok sgt rasa hati dpt join tadarus..

Ok jom tgk menu berbuka day 8 dari I...
Ikan Kembung masak Taucu, Telur Bungkus dan Buncis Goreng dgn Udang kering

Then nak habiskan stok utk mgu tersebut..final stok yg ade..hanya ayam...so menu berbuka day 9 ialah kesukaan seisi keluarga I... Jom I share resepi Nasi Ayam yg sgt mudah dan mengikut selera kami..
Nasi Ayam Goreng dan Sawi Hongkong Oyster
Nasi Ayam
========
Ayam : direbus dgn air yg byk utk dptkan stok ayam (masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih diketuk, halia diketuk dan 1 kiub stok ayam maggie)
==> rebus hingga ayam masak, angkat dan toskan ayam. Ketepikan.

Asingkan 2 cawan air rebusan ayam tersebut utk masak nasi.

Perapkan ayam dengan kicap masin, sos tiram dan minyak bijan.

Goreng ayam sehingga garing.

Nasi : cuci beras, masukkan air rebusan ayam tadi dan sukatan air secukupnya. Masukkan 2 sudu besar planta, 3 ulas bawang putih yang diketuk, 2 inci halia yang diketuk, 1 kiub stok ayam maggie dan sedikit garam. Masak nasi dlm rice cooker.

Cili : 3 biji cili besar dibuang biji, 1 sudu besar cuka, 1 sudu besar gula, sedikit garam, air rebusan ayam sikit. Blend semua. Masak 5min dlm kuali.

Kicap : lebihan perapan ayam tadi dimasak dgn sedikit air rebusan ayam. (agak2 la pekat cair ye)

Sup : Air rebusan ayam tadi, masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap.



Wednesday, 24 June 2015

Menu berbuka day 6 & day 7

Assalamualaikum..semalam I tak masuk office..pergi ke Majlis Tadarus & Khatam Al-Quran di Puspanitapuri...anjuran puspanita kebangsaan..alhamdulillah khatam sudah al-quran...Inshaallah..jika diizinkan Allah..Ramadhan ni 3x lah I khatam al-quran.. ade lg 2 sesi belum selesai, esok di MOT dan last office I..

Ok..jom tgk menu berbuka day 6 ye.. Menu I sumenya simple2..sbb I masak yg selalu husband dan anak2 I suka makan la kan...

Ikan Siakap 3 Rasa, Sup Fishball & sayur lobak putih, Kerabu Bilis
Ikan Siakap 3 Rasa
==============
Ikan siakap lumur garam, kunyit dan sedikit tepung jagung.
Sayur2 ikut suka la ye nk meriahkan dgn sayur ape.
Sos Tiram 3 sudu besar
Sos Tomato 5 sudu besar
Sos Thai 5 sudu besar
Garam dan perasa
Sedikit Air
Daun limau purut
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 2 ulas
Halia 2 inci
Bawang Besar
==> Goreng ikan sehingga garing, angkat dan toskan, ketepikan. Tumis bawang merah,putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan sos2 dan sedikit air. Masukkan sayur2 dan daun limau purut. Masukkan bawang besar, garam dan perasa. Siap.

Kerabu Bilis
=========
Bilis goreng mcm biasa
Bawang merah dimayang halus
Tomato dihiris nipis
Cili api dipotong nipis
Jus limau nipis 1 biji
Sos Ikan 1 sudu besar
==> Gaul semua..siap ;)

Ok..ini pula menu berbuka day 7.. I gunakan sambal tumis kosong yg dah buat sesiap sebelum puasa hari tu..so tak payah resepi la ye..cuma tambah garam sikit sebab air udang yang keluar tu dah tentu mengurangkan rasa asal sambal tumis tu kan..

Sambal Tumis Udang Petai, Sayur Campur dgn Tauhu Telur, Udang Goreng Kunyit Anak2, Terubuk Masin Kuching

Monday, 22 June 2015

Menu berbuka day 5

Assalamualaikum dan selamat pagi...wah awal I update blog hari  ni ye..sebab nya kejap lagi ade meeting..then tghri sepanjang Ramadhan ni I join tadarus al quran..so curi masa yg ade sikit ni la utk update blog...

Utk menu day 5, guna stok yg masih ade dlm fridge lagi.. Jom tgk & I akan share resepi yg sgt ringkas dan sedap.. Oh ya, day 4 kan berbuka puasa di Ayamas..so ade roasted chicken yg lebih tu, syg sgt nak buang..I cipta je la resepi sendiri..menjadi jugak..hehe

Lala Masak Halia, Pak Choy Oyster, Leftover Roasted Chicken Sesame Oil
Lala Masak Halia
=============
Sepeket lala RM10.00
Bawang putih 3 ulas*
Bawang merah 3 ulas*
Halia 2 inci*
Serai 2 batang
Sos Tiram 2 sudu besar
Sedikit Air
Garam dan perasa
==> Blend bahan *. Tumis bahan blend hingga naik wangi dan masukkan serai yg dipotong serong2.tumis hingga agak kering, masukkan sos tiram dan air (agak2 nak kuah byk mana ya). Masukkan garam dan perasakan. Masukkan lala, gaul rata dan biar sehingga masak.

Pak Choy Oyster
============
Sayur Pak Choy
Bawang putih 3 ulas chopped halus
Sos Tiram 3 sudu
Bawang goreng
Air
==> Tumis bawang putih hingga garing, masukkan sayur. masukkan sos tiram dan sedikit air. Masak sayur sehingga sedikit layu. Angkat dan tabur bawang goreng.

Ayam Masak Sesame Oil
==================
Ayam yg digoreng atau roasted
Bawang putih
Bawang merah
Kicap manis
Sos tiram
Minyak bijan
tomato
bawang besar
==> Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Masukkan ayam. Masukkan kicap manis, sos tiram dan minyak bijan. masukkan tomato dan bawang besar.



Sunday, 21 June 2015

Menu berbuka day 2, day 3 & day 4

Assalamualaikum..yes, masih bersemangat masak setiap hari utk berbuka..sebab ape? senang terus masak utk sahur..lauk yg sama..hehe..ok not much time, jom tgk lauk berbuka day 2

Asam Pedas Ayam, Sawi tumis, Ayam Goreng
Haa..simple je kan..ayam goreng utk abg dan adik..amboi diorg, mcm puasa..nasi semangkuk abeh berdua..hehe..nak resepi asam pedas ayam tu google saja la ye..I pon google2 je..hehe..yg pasti nya mmg sedap..

Ini menu berbuka day 3 pulak..

Masak Lemak Rebung dgn Daging, Ikan Kembung Goreng, Air Asam Tomato dan Ulam Timun
Masak Lemak Rebung & Daging
=======================
Bawang Putih 3 ulas *
Bawang Merah 3 ulas *
Halia 1 inci *
Cili Api 5 biji *
Asam keping 1kpg
Rebung sepeket RM 5
Daging sikit
Santan 1 kotak
Serbuk kunyit
Serai diketuk
Garam, gula, perasa
==> Tumbuk semua bahan bertanda *. Tumis bahan tumbuk bersama serbuk kunyit, masukkan daging. Masak sekejap, masukkan santan dan sedikit air. Masukkan serai dan asam keping. Masukkan rebung. Perasakan. Siap.

Menu berbuka day 4 pulak ialah...set combo ayamas..haha..husband ajak berbuka puasa kat luar..kesian kat I katanya..alololo..sayang diaaaaa...mula2 plan nak bawa abg adee tgk Minions jam 4ptg, tp tiket sume dah abeh..so jln2 beli brg sket kat Jusco, bg diorg main kat playland sejam..then berbuka..eh, mmg suggested to choose the combo..murah.. RM40.60 termasuk GST, dapat sekor ayam, nasi 4 plate, side dish 3 plate..hah mkn sampai tak larat,,tapau sampai sahur tadi pon x abeh ayam tu..hehe..

Thursday, 18 June 2015

Menu berbuka puasa day 1

Assalamualaikum..alhamdulillah..sepanjang bulan puasa ni I masuk keja 7.30pg-4.30ptg..sbb nk smpi umah awal..nak masak..mcm smlm, smpi umah 5.30ptg, mandi solat asar, cebok beyak kakak tecik tuh, abg adik nak susu lg..6ptg baru ke dapur..menu kene pikir sesiap dan yg simple saje..tips nya mudah, masa sahur, dah siangkan sayur bawang bagai..so,blk ptg camni de-fros je ikan tu..masak nasi, campak2 la apa yg kita nak masak..

Oh ya sejak ada adra ni, yg sedang melasak..biar je dia nak buat asalkan tak membahayakan dia dan org sekeliling..mcm ptg smlm dia sibuk nak sapu sampah, usung penyapu n penyodok dari dapur ke hall..dgr abg menjerit..haha..abg tu mcm mama, fussy jugak tu sepah2 xmo..tp kalo mood dia lain macam, dia buat xtahu je mainan yg dia sepahkan..

Ok, jom tgk juadah berbuka puasa day 1 kami..masak serba sikit je pon dah bawa ke sahur..hehe jimat betul..

Kailan Ikan Masin + Siakap Stim Limau (bhgn ekor je) + Telur dadar + Sambal Belacan
Kailan Ikan Masin
=============
Cincang 2 ulas bawang putih
Ikan kering (isi) potong dadu or nipis
Sayur Kailan
==> Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan isi ikan kering hgga garing. Masukkan sayur, garam sikit dan sedikit air. Siap

Siakap Stim Limau
==============
Bawang besar 1 labu dipotong bulat2
Serai 2 batang dihiris nipis serong2
Halia 2 inci dipotong lidi2
Bawang putih 2 ulas dipotong lidi2
Daun Limau purut 2 helai di hiris
Daun Sup sikit dipotong panjang
Daun bawang + daun sup utk tabur diatas (hiasan)
Jus limau nipis 2 biji
1 cawan air
Garam + perasa secukup rasa
==> Susunkan separuh bahan diatas dlm pemanggang ajaib / pengukus. Letak ikan dan separuh lagi bahan2 diatas. Masukkan jus limau nipis dan air 1 cawan. Masukkan garam dan perasa. Kukus hinggan ikan masak. Tabur daun bawang dan daun sup. Siap.
* kalau suka pedas, boleh ketuk cili api masukkan sekali, I buat xde cili sebab anak2 nak makan sama.

Telur Dadar
=========
 ==> tips nak dpt telur dadar garing, kacau telur dgn sedikit cuka..jgn lupa sedikit garam, Goreng telur dlm minyak agak byk ye.

Sambal Belacan
===========
4 biji cili merah dibuang biji
9 biji cili api
4 inci belacan
air asam jawa
garam + sedikit gula
1 ulas bawang merah
==> blend je semua.dapat la stok sambal belacan.senang.nak makan cedok je dari peti ais.

Wednesday, 17 June 2015

Salam Ramadhan 1436H

Alhamdulillah..bertemu lagi kita dengan Ramadhan kali ini..syukur Ya Allah..pada Ramadhan yang lalu, dengan penuh harapan I minta doa supaya dikurniakan zuriat kedua..dan alhamdulillah Allah makbulkan doa I..dan Ramadhan kali ini, I tengah membawa zuriat yang ketiga..rezeki Allah yang tidak ternilai..syukur..dengan penuh harapan dan doa juga, I harap Ramadhan kali ini dapat berpuasa penuh..Inshaallah..

Persiapan menyambut Ramadhan kali ini, secara sederhana saja..yang penting niat dihati nak melipat gandakan amalan..tadarus..solat terawikh sendirian..alhamdulillah mlm td dpt sempurnakan terawikh pertama di rumah..tenang je rasa solat xde gangguan..anak2 dgn si papa nye.. Last weekend saje la pegi Bagan Lalang, belanja cinta2 hati I mkn seafood..then beli skali ikan, udang n lala kat situ utk stok buka puasa n sahur..sonok nye beli..kalo boleh sume jenis ikan nak beli..hihi..then pagi semalam ade check up 20weeks..sempat pegi pasar beli sayur2..rasa mcm nak tanam sayur sendiri..harga boleh tahan mahalnye..

Untuk sahur pertama, I masak kari sardin + peria goreng telur + ikan pekasam goreng..itu masak utk dinner skali terus makan utk sahur la..simple..husband I yg paling mudah makan..sebab dia slalu ckp, dia asal usul org susah jadi tak kisah makan ape pon..sedih pulak I..slalu camtu dia ckp bila I tnye nak makan ape..huhu..tp mmg senang la jaga perut dia..masak je ape tp jgn pelik2 nt dia tak makan la..

Oh ya lagi 1 persediaan utk puasa sudah pastinya I masak sambal tumis kosong dan sambal tempoyak bilis petai..itu utk simpan dlm peti..nak makan, panaskan je..setiap tahun mesti sediakan 2 jenis ni..hehe

So far utk menu berbuka mgu pertama ni dah ada idea..inshaallah mudahan Allah bg kudrat yg kuat utk I terus sediakan juadah berbuka utk yg tercinta..kami lebih suka berbuka di rumah..puas makan..tp akan ada juga jln2 cari tmpt buka puasa yg best..yg pastinya stp tahun wajib berbuka di Johny's Steambot..hehe

siap dgn step lagi..senang I share dgn kwn2..