Tuesday, 14 August 2012

Minggu terakhir Ramadhan

Sedih..sekejap saja masa berlalu..kita dah sampai penghujung Ramadhan..semoga kita dapat bertemu lagi dengan Ramadhan tahun depan..cite psl hujung Ramadhan ni, husband & I decide utk berbuka diluar saje..sbbnya byk invitation berbuka..
  • Jumaat, 21 Ramadhan ade invitation di Botanic Resort Club, Klang. Sampai just nice masa berbuka saje so terlupa nak snap pic..dah siap mkn sume I ajak hubby pegi Jusco depan tu je..cadangnya nak beli la t-shirt utk hubby sket..and nak cari sandal si kecik..sampai je papa jlnkan misi cari sandal si anak..I duduk je dgn si kecik tu sbb papa nye sgt cerewet bab kasut anak..dkt sejam gak baru ade yg berkenan..ok setle brg raya adeeb..then I ajak hubby tgk peti sejuk idaman hati since yg kt umah tu dh uzur sgt2 (maklum la peti sejuk hubby ms bujang!!..tp still sejuk bleh pakai cuma size le kecik..)..hubby ok je..then deal sume tetiba hubby buat suprise dia nk byr...cash...ketinggggg...yey...tq sgt2 hubby lovelove..sbb I plan just nk buat installment je xle terasa duit tu...terharu jap..then hubby ckp, "xpe..yg penting ma hepi.." huwaaaa mcm nk nanges disitu tp xbleh sbb dlm ms yg sama sebok kejar adeeb menyorok kat mesin basuh lah, peti sejuk lah..dh setle sume jam dkt 11pm dah.so xsempat la beli baju kt hubby..terus blk...
  • Sabtu, 22 Ramadhan..hari utk all out house cleaning..since I bercuti x puasa, mmg all out abes lah..mop lantai, mendobi 3 bakul baju termasuk baju raya sume, cuci peti sejuk lama n ubah (ni mmg cari penyakit,tp tolak sikit2 laaa..) and iron stok baju keje..si kecik mmg behave kalo mama nye mengemas umah as long as tv tu channel 613 jgn ditukar lagi..oh dah siap house cleaning, janji dgn tailor nak amik baju kakak I & I..so lajulaju pegi Salak Tinggi 1pm..dh sangkut borak dekat sejam, lajulaju balik sbb kang peti sejuk nak sampai..elok sampai umah, staff JJ call ckp lewat sket..ok la I ckp before 6pm la sbb nak pegi berbuka umah kakak ipar I kat Kinrara..mmg ngam2 diorg sampai, dh masuk brg je terus bertolak ke Kinrara..alhamdulillah just nice sampai..kakak ipar I masak byk sgt..sedap2 belaka..tqvm akak <3..then dh berbuka lepak borak jap, massage badan masing2 dgn kerusi urut baru brtolak ke umah kakak I di wangsamaju..tido sane sbb soknye nak berbuka umah kakak I pulak..adil..hehe..sampai umah kakak I dkt kul 12tgh mlm sbb jem teruk..org bz cari baju raya kot..hubby I sampai je terus nk tido sbb dia keje pg tu..awal bgn n x rest lagi..so I flw kakak I pegi downtown...pekena charkuetow bagai 2am baru blk..pengsan sume masing2..5am bgn sahur, sambung tido..tp I 9am, dh bgn xleh tido...
  • Ahad, 23 Ramadhan...dah bgn pagi tu rase mcm bosan xde ape nk buat..hubby I kuar pegi lowyat sbb dia ade mission (brg kamera nye)..I xnk ikut coz nnt jenuh nk berdukung si kecik tu..pegi dapur kakak I tgk ade roti..tinggg teringat nk buat puding roti sos kastard favourite I..kakak I lak, nk buat choc cake..ketung ketang ketung ketang adik beradik kt dapur buat dessert..siap..dah xtau buat ape lak pastuh...pegi la ke JJ setiawangsa tuh..hoho byk la benda nak buat kat situ kannnn..dapat la sepasang baju tido..tu pon guna voucher JJ yg dpt beli peti sejuk tuh..hihi x terasa la duit kan..kul 5 baru blk then kalut masak berbuka..I buat daging masak merah,sayur campur as requested and byk lg lauk lain yg kakak I sediakan..pas berbuka hubby tidoooo smtra nk tgu kwnnye smpi,nk jupe..I naik kete terus tido..smpi umah dekat 2am..sambung tido laaaa
1st time buat.. :)


Thursday, 9 August 2012

Kerisauan terungkai jua...

Salam 21 Ramadhan...hanya ingin berkongsi pengalaman di sini..semalam hari ke 20 berpuasa, cik P I belom menjelma di mana sudah lewat 9days..if i'm not using the IUD,sungguh lah I melompat hepi kan..termakbul la doa adeeb yg lately ni dok bahasakan dirinya 'abang'...but...the IUD still inside & I mmg plan nk buka this coming cik P...bila dh lewat,xde tanda2..I pon sebok la google if pregnancy with IUD..byklah pulak kesan buruknya..so decide halfday, fetch adeeb & straight to clinic..oh ya..before that let me explain why i'm using the IUD...masa bersalin adeeb I go through emergency deliver which is have to deliver with ceaser..then Doc dah advice for gap about 2-3 years for nx pregnancy..so we decide to use the IUD..paling selamat..sepanjang sthn lebih ni I x pernah lewat cik P..but this mth sgt lewat..ok..dah sampai clinic, jupe Doc cite ape yg patut..Doc pon hepi la..suh buat upt..I pon hepi sgt if ade, dan bleh terus buka je IUD..skali ms nk buat upt, cik P menjelma...haaaa takut dgn Doc la tuh :P...pakat gelak la Doc...kekeke..so next week will see Doc again to take out the IUD..oh blk dr clinic meriah la buka posa dgn adeeb kat umah...pastu tidoooo sbb sakit kpla sudah dtg...ptgnye geng bujang office I dtg buka puasa dkt umah...dekat 10pm gak diorg balik..best dpt lepak kat umah I...so untuk hari ni ade invitation berbuka di Botanic Resort Club..dah plan blk berbuka nak ajak hubby pegi JJ Bukit Tinggi..hihi..*teringin baby..semoga Allah murahkan rezeki kami selepas ini...amin...

Tuesday, 7 August 2012

Menu berbuka 18 Ramadhan

Assalamualaikum..hehe..hari ni mood update blog sgt tinggi,jadi jangan sia2 kan mood itu..okeh..hari ni I nak share resepi yang I masak ptg smlm utk berbuka..tema menu Ala Thai..alhamdulillah..setiap kali resepi yang I amik dr internet, balik masak mmg menjadi sedap..so utk menu semalam ialah Sup Cendawan Ala Thai, Daging Masak Merah, Telur Dadar (yg ni xpyh la resepi kot.. :P) dan sambal belacan thai resepi mak I..layan pic dulu okeh..
Gambar tak cantik tapi alhamdulillah sedap

Sup Cendawan Ala Thai (xingat amik resepi dari site mana..anyway tq pd yg bg resepi)
=================
Bahan2:
Cendawan butang - 1 tin (dipotong 4)
Cendawan tiram - sket je (dicarik2)
Isi ayam - sket je (dihiris nipis)
Bawang putih - 2 ulas (dihiris)
Bawang besar - half labu (potong mcm satay)
Daun limau purut - 2 helai
Tomato - sebiji (dipotong 4) 
Celery - ikut suka
Sos ikan - 1 sudu besar
Sos tiram - 2 sudu besar
Kicap cair - 1 sudu besar
Cili api - ikut suka
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara2:
Tumiskan bawang putih & bawang besar. Masukkan isi ayam.Agak dah masak ayam,masukkan cendawan butang dan cendawan tiram.Bila agak layu cendawan tersebut,masukkan air secukupnya.Kemudian masukkan sos ikan,sos tiram,kicap cair.Agak mendidih, masukkan tomato,daun limau purut,cili api,celery dan garam.Siap.

Daging Masak Merah (amik resepi di site yg sama..sedap sgt)
===============
Bahan2:
Daging - agak2 200gm (dipotong nipis)
Bawang putih - 4 ulas
Bawang besar - half labu (dipotong bulat)
Halia - 2 inci (dihiris nipis)
Cili api - half biji (dihiris nipis)
Sos cili - 6 sudu besar
Garam secukupnya
Cara2:
Tumbuk 2 ulas bawang putih dgn sedikit garam hingga lumat.perapkan dgn daging sekejap.Goreng daging tersebut hingga garing, ketepikan dlm kuali.Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.Masukkan cili dan halia.Kemudian masukkan Sos Cili dan garam secukupnya.Masukkan daun bawang kalau suka.Siap.

Puas hati berbuka smlm sbb 1st time try resepi ni menjadi..alhamdulillah..sukatan tu I main agak2 je masak.. 











Bila mama & papa layan kemahuan Adeeb Putra =)

Salam 19 Ramadhan..alhamdulillah hingga hari ni masih berpuasa penuh =D betul2 bonus ni..hihi..tajuk di atas ialah merujuk kepada cuti Nuzul Quran baru2 ni..alhamdulillah tahun ni berkesempatan utk balik berpuasa bersama mak ayah I..sejak 3 thn kawen ni lah baru ade peluang sbb before this husband I cuti xbyk..then bila turn raya Perlis dulu, mlm raya baru kami sampai..meaning that 2 kali dah buka puasa hari terakhir puasa dlm keta saje..This year raya Temerloh dulu so I amik peluang cuti 3 hari ni blk Perlis..mmg best la..nak pulak kami balik naik bas..sbb si kecik tu asyik minta naik bas je..haaa..punya excited dia..naik bas blk ke Perlis jumaat mlm, so naik kejap dia dh tido..berenti kt RnR sahur dia bgn jugak..mula2 ok..pastu tgk ade budak sama age dia nanges, dia pon nanges..kelakar..dah pujuk2 ok je..naik bas sambung tido sampai Kangar..6pg smpi tghri dia x tido! sonok blk umah tokya n wanchet..hihi..yg bestnya I dpt berbuka dgn semua lauk favourite I lerrrr...ok jom layan pics si kecik dlm bas dan sepanjang di umah bonda ayahnda I =)
sebelum bas jln minum susu sebotol

standby nak tido dah time neh

ahad ptg..ayah @ wanChet ajak fishing kat kg

ahad mlm..blk dr Kuala Perlis,mkn sotong & udang celup tepung..yummeh..*manja abeh dia dgn tokya last2 trus tido gitu smpi umah..

Pagi Isnin..otw back to putrajaya

dari pagi-ptg dlm bas..5 botol susu dia minum..erkkk

dekat nak sampai dah..saje je dia buat muka gitu..hihi *papa pura2 pejam mata :P

Wednesday, 1 August 2012

Post istimewa bersama resepi simple ku..

Salam..hari ni tergerak hati untuk share resepi menu berbuka semalam..puasa yg ke 12, I masak Nasi Daging, Air Asam Tomato, Acar Timun dan Sweet peas with carrot..yang kari tu leftover hari sebelum tu..mmg sedap la mkn dgn nasi daging..kene pulak husband beli murtabak daging cicah dgn kuah kari I..eh2..hihii..
Menu berbuka day 12 =)

Nasi Daging
========
Beras 2 cup stgh-dibasuh bersih dan sukatan air kurangkan sikit daripada masak nasi biasa
Daging - secukup rasa dipotong nipis
Rempah Kurma - 1 peket dibancuh dengan air
Kulit kayu manis & Bunga lawang - dibasuh
Bawang besar - di potong spt makan satay tuh
Garam - secukup rasa
Minyak masak - sikit saje utk tumis
Cara2: tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan bawang besar. Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan air. Agak garing rempah tersebut, masukkan daging dan ratakan hingga setengah masak. masukkan beras bersama air yang disukat, garam. Letak dalam rice cooker. siap. *masa menumis tu, letak je periuk rice cooker atas dapur gas.

Acar Timun
========
Timun - dibuang kulit dan potong ikut citarasa
Tomato - dipotong ikut citarasa
Bawang Besar - dihiris nipis
Lemon - air perahan *kalo xde lemon,ganti dgn cuka
Garam - secukup rasa
Cara2: gaulkan semua sekali :)

Air Asam Tomato
============
Cili besar - 1 biji *
Cili api - 5 biji*
Belacan - 2 inci*
Bawang merah - seulas*
Limau nipis - 3 biji
Tomato dan bawang besar - dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Cara2: tumbuk bahan yang ditanda * agak lumat. masukkan perahan limau nipis, garam, gula dan air masak. gaulkan tomato dan bawang besar. kepekatan air asam ikut citarasa masing2.

okeh..ini saje resepi set nasi daging yang boleh dicuba..sangat ringkas dan cepat dimasak. Sweet peas tu grg mcm sayur campur je..itu khas utk sikecil yg suke carrot..abeh carrot sume tu dia ratah je..