Wednesday, 29 June 2016

Happy 8 mos Ammar Putra

25 Ramadhan sudah hari ini..sekejap sgt masa berlalu..hati dah sayu..hanya Allah yang tahu kenapa..
26 Jun, genaplah si kecik 8 mos.. alhamdulillah.. adik sihat wpon baru baik dari selsema dan batuk.. di usia 8 mos ni adik dah tunjuk skill nak merangkak..dah buat kekuda hehe..

manja masham mama neh

Day 18 : Ikan kembung taucu, sambal bilis tempoyak, sup cendawan bayam fishball, timun jepun

Day 19: berbuka di kedai but balik I try buat blueberry cheesecake..jadiii yesss

Day 20: Berbuka bersama jiran tetangga, I kene task masak nasi 8kg beras..

Day 21: Berbuka di kedai sepupu I di Sri Kembangan

Day 22 : Berbuka di rumah kakak ipar
Day 23: Sambal tumis udang petai, kari sardin, mushroom with tofu telur
Day 24 : Berbuka di kedai sebab I tak sihat
Day 25 : Plan to take away some food for Iftar, no mood for cooking

Wednesday, 22 June 2016

Dua minggu terakhir Ramadhan

Sejak bergelar isteri dan mama, ramadhan rasa sangat pantas berlalu..bangun sahur terus siap2 ke kerja..balik kerja, siap2 masak untuk berbuka.. sesudah berbuka, uruskan rumah, beg2 anak3..layan anak3..then tido..itu la rutin stp hari.. alhamdulillah Allah kurniakan kekuatan yang hebat untuk wanita ini..

Jom tengok menu berbuka day 12 hingga day 17..

Day 12 : Ayam masak kicap, buncis goreng, ikan talang masin masak asam n sambal belacan

Day 13: Kakak bawa gulai rebung n kuih, I cook siakap stim, daging rusa blackpepper, kangkung belacan n spaghetti bolognese

Day 14: Iftar treat by me for father's day 

Day 15: Masak lemak pakchoy n taugeh, ikan selar kuning goreng, sambal bilis

Day 16: Nasi Ayam dgn taugeh oyster

Day 17: Johnny's Steamboat di Alamanda

my happy kids muahhhh

Thursday, 16 June 2016

Keindahan Ramadhan Mama of three kids

Baru ditiup semangat untuk update blog sebab kerja2 yg berat kepala semua dah diselesaikan..
Menjelang puasa kali ni risau juga di hati, boleh ke manage nak masak berbuka dengan karenah adra and ammar..maklum lah dedua kecik lagi yg suka kan perhatian mama..then mula lah I plan itu ini yang boleh minimize kan masa utk masak..

Alhamdulillah 11 hari dah kita berpuasa, sehari saje tak masak utk berbuka sbb ade jemputan client berbuka di hotel..

Tips nya mudah saja, kupas sesiap bawang merah,bawang putih n bawang besar. Potong sesiap sayur2. Bahan basah potong sesiap simpan ikut portion skali masak. Kuah kari, kuah lemak, kuah ayam merah masak sesiap then simpan sejuk beku ikut portion skali makan or 2x makan..
Lauk/bahan basah yang nak masak ptg tu, pg sebelum kuar keje, letak kat chiller utk proses defrost.

Then kebetulan tahun ni puasa adeeb balik sek boleh tumpang bestfren nye sampai ke daycare. I balik pukul 4ptg..daycare last kene amik 5.45ptg.. so 1st day adeeb school I try balik umah dulu masak then kuar amik diorg..alhamdulillah manageable..hehe

Jom layan menu berbuka I spjg 11 hari kita berpuasa..

Day 1 : sup ayam, ikan talang masin n pekasam,kobis cina goreng,sambal belacan,telur dadar n leftover lemak pucuk ubi sahur

Day 2: Kari ikan tenggiri, ayam masak halia, sawi goreng,sambal belacan, popia goreng

Day 3: Bawal sweetsour, brokoli bawang putih, udang kertas goreng

Day 4: Pakchoy oyster, sotong masak asam, sosej roll, cencaru bakar n air asam jiran bagi

Day 5: Daging goreng kunyit, kailan ikan masin n air asam tomato bawang

Day 6: berbuka puasa di Primier Hotel

Day 7: Siakap stim, kerabu bilis, sayur campur n sambal belacan thai

Day 8: Nasi tomato, ayam masak merah, acar timun

Day 9: Kari ikan kembung bendi, peria katak telur, sambal belacan thai, ketupat rendang beli di sogo

Day 10: Udang goreng kunyit, cencaru bakar, bayam masak air, sambal tomato bawang n sambal tempoyak bilis petai

Day 11: Masak lemak tempoyal ikan kembung timun asam, ikan kembung goreng, bendi goreng  belacan.

Salam Ramadhan 1437 H

Assalamualaikum..
Dah 9 bulan tak update blog..lamanya..dah bersawang berhabuk bagai..hehe
Dari sebelum bersalin sampai baby Ammar dah pandai meniarap dah nak belajar duduk and dah tumbuh 2 gigi pon...haaaa lama kan...

Letak pic diorg 3 beradik dulu ye..esok update menu berbuka utk tahun ni ye..

Hi semuaaaa