Tuesday, 16 July 2013

Juadah berbuka 6 & 7 Ramadhan

Alhamdulillah..walaupon lately badan cepat penat dan lepas berbuka puasa je lembik jadinya..masih kuat lagi utk masak juadah berbuka..bukan dipaksa,bukan terpaksa..tapi tekak ni teringin nk mkn sendiri masak buat masa ni..

Day 6 : Daging Black Pepper, PakChoy Oyster dan sambal tempoyak bilis


Daging Black Pepper
==============
Daging dipotong bersih - agak2 la yer kuantiti
Bawang merah - 1 ulas*
Bawang putih - 2 ulas*
Halia - 1/2 inci*
Sos Black Pepper - 3 sudu besar
Sos Tiram - 1 sudu besar
Kicap Masin - 1 sudu besar
Biji Lada Hitam - 1 sudu kecil
Bawang besar dipotong bulat
sedikit air
garam secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *.tumis bahan yg ditumbuk dengan sedikit minyak.masukkan daging sehingga kering sket air daging.masukkan sos black pepper,sos tiram,kicap masin dan sedikit air. masukkan garam secukup rasa. masukkan bawang besar dan biji lada hitam.kacau rata.tutup api.siap masak.

*Pakchoy tu simple je, tumis bawang putih.masukkan fish cake.masukkan sayur then oyster sauce sket.siap.

Day 7 : Cencaru Panggang, Kobis Masak Lemak, Sambal Tumis Telur dan Sambal cili kicap


Cencaru Panggang
============
-> Garam kunyitkan ikan.biar kejap.panggang dalam pemanggang ajaib sehingga masak.siap.hehe

Kobis Masak Lemak
==============
Kobis
Carrot
Brokoli
Lada Benggala
Telur - 1 biji
Santan - 1 kotak ayam brand
Air secukupnya
Garam
Bawang merah - 1 ulas
Bawang putih - 1 ulas
-> masukkan santan dalam periuk.didihkan sekejap.masukkan bawang merah dan putih.masukkan air secukupnya. masukkan kesemua sayur. biar layu sket. masukkan garam dan telur. hingga telur masak,tutup api.siap masak.

Sambal Tumis Telur
=============
-> sambal tumis kosong yg I buat stok menyambut puasa ritu..panaskan saje dan letak kat telur goreng.siap.

Sunday, 14 July 2013

Menu berbuka 3 & 4 Ramadhan

Assalamualaikum..alhamdulillah masih berpuasa penuh ye 6 Ramadhan ini..Insyaallah..ok hari ni I nak share set menu berbuka yg I masak utk 3 & 4 Ramadhan..

Day 3 : Ayam Masak Lemak Cili Api, Sawi Goreng, Sambal Belacan dan Ikan Pekasam


Ayam Masak Lemak Cili Api
====================
Ayam dicuci bersih - 8 ketul
Santan - 1 kotak ayam brand
Cili Api - 3 biji*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Belacan - 1 inci*
Daun Limau Purut - 4 keping
Serai - 1 batang
Serbuk kunyit - secukup kaler..hehe
Garam - Secukup rasa
Air - agak2 utk kepekatan kuah
-> tumbuk semua bahan yg ditanda *. masukkan santan ke dalam periuk.didihkan sekejap,masuk kan bahan yg ditumbuk,serbuk kunyit,serai dan air secukupnya.sentiasa kacau dan biar mereneh dlm 15min. masukkan ayam. kacau sehingga masak. masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.tutup api.siap masak.

Sawi Goreng
=========
Sawi dibersih dipotong - 1 ikat
Ikan bilis - 2 sudu besar*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Tomato - separuh
Air - sikit je
Garam secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. tumis dgn sedikit minyak. tumis sehingga garing, masukkan sawi. kacau sehingga sedikit layu, masukkan garam secukup rasa dan tomato.tutup api,siap masak.

Sambal Belacan
===========
Cili merah yang dibuang biji - 2 biji*
Cili api - 3 biji*
Belacan - 1 inci*
Bawang merah - 1/2 biji*
Limau nipis - 1 biji diambil air
Garam secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. masuk air limau nipis. masukkan garam secukup rasa.gaul rata.siap.

Day 4 : Ikan Talapia Berlada, Bendi Goreng Belacan, Tauhu Telur Ala Cina


Ikan Talapia Berlada (resepi MIL)
==============
Ikan talapia yg dibersih & digoreng garam kunyit - 2 ekor
Cili merah - 3 biji*
Tomato - 1 biji*
Bawang Merah - 2 biji*
Bawang Besar - 1/2 biji*
Bawang Putih - 2 biji*
Sos Tiram - 1 sudu besar
Serbuk Kunyit - 1 sudu kecil
Garam secukup rasa
Bawang Besar dipotong bulat - 1/2 biji
Air secukupnya
-> Kisar bahan yg ditanda *. Tumis dengan sedikit minyak sehingga garing. masukkan sedikit air. masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. kacau rata dlm 10min. masukkan ikan yg telah digoreng. masukkan bawang besar yg dipotong bulat. tutup api.siap masak.

Tauhu Telur Ala Cina
==============
Tauhu Telur digoreng kekuningan - 1 tiub (potong bulat2 1/2inci stp satu)
Bawang putih di ketuk - 1 biji
Halia di ketuk - 1 inci
Sos Tiram - 1 sudu besar
Tepung jagung - 1/2 sudu kecil
Lada sulah - 1/2 sudu kecil
Air secukupnya
-> Tumis bawang putih dan halia dengan sedikit minyak. masukkan sos tiram dan sedikit air. masukkan tepung jagung yang dibancuh dgn sedikit air. kacau rata sehingga sedikit pekat. masukkan tauhu telur yg telah digoreng td.gaul rata.tutup api.siap masak.


Thursday, 11 July 2013

Menu berbuka bersama resepi

Assalamualaikum..alhamdulillah hari ni dah 3 Ramadhan..setiap hari cepat saja rasa masa berjalan kan..tgk tajuk I tuh? hehe..bln puasa blog ni akan disertakan resepi mudah untuk sape2 yang ingin mencuba..I masak ikut sesedap hati saja dgn niat masak untuk keluarga tercinta dgn penuh kasih syg..
Ok..untuk hari pertama berbuka, menu nye simple saje..cukup lah dgn masa yg I ada kan..hanya 1 jam 15 min saje untuk siap masak,hidang, kemas dapur (I jenis yg xsuka sink penuh,so kuali periuk senduk bagai yang guna masa masak akan dicuci siap2)..Jom tgk set menu berbuka hari pertama..

Day 1 : Ikan bawal stim, kangkung belacan, telur dadar dan ikan talang masin grg.


Ikan Bawal Stim
===========
Ikan bawal yg dibersihkan - 1 ekor
Bawang besar dipotong bulat - 1/2 labu
Bawang putih dihiris nipis - 2 ulas
Halia dihiris nipis - 1 inci
Serai dihiris nipis - 1 batang
Garam, perasa - agak2 la ye
Asam jawa - 1 sudu besar
Air - ikut suka la nk byk ke sket kuah nye nnt
Daun bawang dan daun sup - agak2 lah
-> letakkan ikan bawal dlm bekas yg akan dimasukkan dlm pengukus. masukkan kesemua bahan diatas..letak atas ikan cantik2..kecuali daun bawang dan daun sup. kukus sehingga masak, sebelum tutup api masukkan daun bawang dan daun sup. dlm 5min, tutup api.siap masak.

Kangkung Belacan
=============
Kangkung dibersih dan dipotong - 1 ikat
Bawang merah - 2 ulas *
Bawang putih - 2 ulas *
Cili merah - 1 biji *
Cili api - 3 biji *
Belacan - 1 inci *
Garam - secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. tumis bahan yg ditumbuk dengan sedikit minyak. masukkan sedikit air dan garam. masukkan kangkung dan biar agak layu. tutup api.siap masak.

yg lagi 2 menu tu tak payah la kan..semua org tahu..hehe..

Day 2 : Udang goreng kunyit, sayur campur bersama tauhu telur, kerabu bilis


Udang Goreng Kunyit
===============
Udang yang dibersih dan dibelah belakang (buang koto2 tu ye) - 20 ekor
Bawang merah dihiris nipis - 2 ulas
Bawang putih dihiris nipis - 1 ulas
Garam dan kunyit secukup rasa
Sedikit air
Bawang besar dipotong bulat - 1/2 labu
-> tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak. masukkan udang, garam dan kunyit. masukkan sedikit air. masukkan bawang besar. biarkan sehingga udang masak. siap masak.

Sayur Campur bersama Tauhu Telur
========================
Tauhu telur dipotong bulat dan digoreng sehingga kekuningan - 1
Bawang putih dicincang halus - 2 ulas
Cendawan kelabu - 1 peket
Baby Corn - 1 peket
Brokoli - agak2 la suka byk ke sikit
Carrot - 1/2 batang
Sos Tiram - 3 sudu besar
Sedikit air
Garam secukup rasa
-> Tumis bawang putih bersama sedikit minyak. masukkan baby corn,carrot dan brokoli. masukkan air sehingga sayur tersebut empuk. masukkan cendawan kelabu. masukkan sos tiram dan garam. akhir sekali masukkan tauhu telur yang siap digoreng td. tutup api. siap masak.

Kerabu Bilis
========
Ikan bilis dibersih dan digoreng - segenggam
Bawang besar dihiris halus - 1/2 labu
Tomato dihiris halus - 1/2 biji
Cili api dipotong nipis - 5 biji
Perahan limau nipis - 2 biji
Sos sotong - 2 sudu
-> gaulkan bawang besar, tomato, cili api. masukkan ikan bilis yg telah digoreng. masukkan perahan limau nipis dan sos sotong. gaul rata semua bahan. siap. hidang.

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan Bulan Mulia

         2nd Ramadhan..Alhamdulillah..manage utk siapkan sahur dan berbuka dgn teratur..dan yang penting dpt juga menunaikan solat terawih dirumah dgn tenang dan khusyuk insyaallah..semalam saja I google tentang solat sunat witir..dan ade tertulis yang doa selepas solat sunat witir itu dimakbulkan Allah insyaallah..tadi blog walking, then terjumpa juga yang bertulis bahawa sebulan bulan Ramadhan..doa kita dimakbulkan Allah insyaallah..24jam 1 hari..berdoalah..tanpa jemu..dan hati yg ikhlas..
        Doa..setiap solat, I berdoa..kesejahteraan kedua ibu bapa I dan mertua I..kesihatan mereka..dan lain2 yang berkaitan diri I dan keluarga kecil I..doa yang 1 lagi x pernah I tinggal ialah dikurniakan zuriat yang ke-2..lately ni betapa tingginya keinginan untuk mendapat 2nd baby hanya Allah yang tahu..bukan sebab org sekeliling bertanya..buka juga sbb teringin bila tgk kwn2 lain dah bertambah anak..tp itu naluri setiap wanita dan ibu yg rasa sudah stabil dgn keadaan hariannya..masuk bulan Ramadhan kiranya dah setahun I buka IUCD..sebab tahun lepas buka pada bulan Ramadhan juga..masa tu ingat I dah preggy with IUCD sebab dah lewat 10hari period..balik je dr klinik,terus period..take away McD untuk adeeb dgn mama skali la makan..hihi..
       I dan husband redha..kami sentiasa usaha dan berdoa..bg kami,mungkin ini ujian Allah dan juga ada hikmah tersendiri..kadang2 husband I seolah2 memujuk..dia selalu cakap..'ade sorg pon xpe anak..syukur dah ade adeeb'..mmg betul kata2 husband I tu..I bersyukur di anugerahkan Adeeb Putra yang comel dan bijak..cuba fikir org yang berpuluh2 tahun kawen masih xde anak..mmg betul, jika kita dilanda musibah atau dugaan..cuba kita fikirkan org yg lebih tidak bernasib baik..lagi ramai..lagi susah mereka yg kita tak tahu..
       Dan...harapan dan doa I pada bulan yang mulia ini..semoga Allah makbulkan doa I untuk dapat 2nd baby..Insyaallah..Allah lebih mengetahui apa yang direncanakan..
Pregnant adeeb..2009..

Tuesday, 9 July 2013

Salam Ramadhan 1434 Hijrah

Assalamualaikum kesayanganku semua..alhamdulillah..Alhamdulillah kita masih berkesempatan untuk menyambut Ramadhan lagi..seronoknya hati ini menyambut bulan mulia yang boleh kita semua lipat gandakan amalan insyaallah..bila Ramadhan tiba, I rindu sesuatu yg tidak dapat diulang buat masa ini..Solat Tarawih bersama mak ayah dan bff Dila di Masjid Arau..Biasanya kami berdua naik moto je pegi Masjid..
Then bila di zaman Universiti, I selalu solat tarawih di Masjid Kusza..drive sorg2 je pegi..housemate kdg2 je nak follow..xpe lah..mungkin mereka lebih selesa solat tarawih sendirian di rumah..
Masa i mengandungkan adeeb dulu selalu jugak pegi solat tarawih di surau apartment kami tu..bila dah lahirkan adeeb mmg xsempat dah pegi solat tarawih di masjid..buat dirumah pon kdg2 je..Insyaallah tahun ni I nak buat sebyk boleh wpon solat di rumah saje..adeeb dah  besar,dia dah x ganggu I solat..
Tahun ini, tahun ke-4 kami berpuasa sbg suami isteri..alhamdulillah..hubby I mmg tak cerewet langsung bab makan..dari berbuka hingga la bersahur..yang penting kena ade nasi dan lauk pauk 2 jenis pon dah cukup..kuih mmg tak layan sgt..kalo teringin, beli je..
Dok spring cleaning folder pic I dlm fon tadi..mmg byk la pic menu2 yg I masak di hari2 biasa..boleh juga jadikan idea utk menu berbuka neh..
Jom tengok..ade 21 set menu kat sini..cukup lah utk 21 hari puasa..selebihnya mesti ade berbuka di luar kan..hehe..kebanyakkan set menu yg I masak mesti ade ayam grg or ayam grg kunyit sbb utk bos kecik i tuh..
Masal lemak cili api ayam, sotong kicap, bendi goreng, ayam goreng

tomyam isi ikan merah, buncs grg telur, ayam grg

kari daging, sambal bilis petai, sawi grg dgn dgg

sayur campur, sambal sardin, ayam grg kunyit

sup ayam, sawi tumis, ayam grg kunyit, sambal kicap bawang cili api

sawi tumis, telur dadar, ikan talapia berlada

sup ayam, peria sambal telur, ayam grg

kailan oyster, dgg dendeng(husband beli homemade member), sambal belacan, haruan grg

ikan siakap 3 rasa, buncis grg, kerabu bilis

kari daging, pakchoy oyster, ikan kembung grg, sambal belacan

kari daging, buncis grg udang kering, ikan kering sabah, air asam bawang

sayur campur, ikan masak kicap, bilis grg bawang

sotong masak asam, sawi tumis bilis, ikan talang kering

masak lemak cili api ketam, bayam tumis oyster, ikan kering sabah, air asam bawang tomato

tomyam udang, ikan kembung grg, ayam grg kunyit, air asam bawang tomato

ayam masak kicap, udang grg kunyit, baby kailan oyster

tenggiri grg, timun tua masak taucu, sambal kicap bawang cili api

daging grg kunyit, masak lemak sawi dgn kobis, sambal belacan

daging bakar, air asam, kobis grg, apple pie (kakak I bagi)

ayam masak halia, telur sweet sour, kobis grg oyster sauce, kerabu bilis

ikan patin masak tempoyak, bilis grg bawang, sambal tempoyak dengan ulaman

sambal tempoyak bilis petai dan sambal tumis kosong untuk stok ramadhan

Thursday, 4 July 2013

Kisah pejabat yang tidak pernah sunyi....

Lately neh I mmg kurang rs selesa dengan sesetgh org kat office I neh..tapi I diamkan je la kan..I fikir positif..mungkin dia tgh alami masalah kritikal dlm hidup dia..mujur lah husband yang jd tempat mengadu setia & sentiasa menjadi pendengar setia..tanpa jemu..terima kasih syg..
Kadang-kadang dgn laluinya I dgn pengalaman spt ini membuat I tersedar juga..yang kita tak boleh anggap seseorg yg kita mahu itu sempurna atau ikut cara kerja kita..tapi kita ada cara untuk menegur dgn berhemah..bukannya memerli atau menjatuhkan air muka seseorg..
dgn kisah seperti ini juga kita boleh mengenal dan menilai hati budi seseorg..
Kadang-kadang juga I rs fedup..nak je cuti..tp buat apa nk rugikan diri sendiri kan..so pendekatan yg i buat..xpyh la nk tgk sgt muka2 yg buat I tak selesa tu kan..tutup cite..
Hari ni I bw adeeb ke office..saje bg mak pengasuh rehat sbb 2hari lps anak bongsu nye xsehat sgt so diorg sume berjaga..lagi pon bos I ok..adeeb siap panggil Capt Hook..haha..
Jom layan pic adeeb kt office I..
adeeb dan kawan2

layan susu

cerah sgt la office mama nehhhhh

me on friday with embrodery tudung bawal from terengganu ;)

Super Family..Man Of Steel > Parents dtg > Temerloh > Gambang Waterpark

Assalamualaikum dan Salam Jumaat..hari ni tak berapa sibuk dengan urusan kerja jadi sempat lah nk update blog neh yer..utk post neh mari kite marathon post..
1st..tentang demam superman..hehe..sibuk lah anak dan papa nak tgk superman..mama layankan je..si papa siap belikan baju kt I yer..then I jln2 ritu terjupe baju si kecik yg sama jd beli lah..makanya pegi tgk movie Man of Steel dgn bertiga2 pakai baju Superman..I beli show pagi sbb kot2 ade plan tambahan sblh ptgnye kan..so awal lah bgn pg sabtu tu memasing..sempat la hntra cik citra I tu service sket..dah abes movie ke Kinrara jenguk adik ipar I baru kuar hospital..then ptg blk amik cik citra and balik umah..tu je sabtu kami ritu..
beli couple seat snang utk bertiga..selesa..

our superboy

my superlove

kami <3

sama biruuuuu

2nd..sabtu next weeknye mak ayah I dtg KL..ayah ade meeting..sempat bw mak jln ke umah baru makcik I kat Serendah..then ahad mak ayah dah nk blk, bw diorg mkn kt Johny's steamboat alamanda before hantar diorg naik bas blk Perlis..
mak tak berapa sihat..pening je katanya..

ayah pon sakit gout time neh..tapi boleh senyum lagiiii...

my encemsss

tuan tanah pon nk gak pic..hehe

3rd..balik Temerloh..kebetulan biras I bersalin 2nd baby..so alang2 boleh blk jenguk skali dh dia berpantang kat rumah MIL I..bertolak pas blk keje hari Jumaat..smpi kampung dah tgh mlm kirenye sampai terus tido je..sabtu pagi husband I ajak ke Gambang Waterpark..sejam je dr Temerloh..ok lah tmptnye..mmg sesuai utk family..even ramai pengunjung tp tetap comfortable..xpayah beratur lama pon beli tiket then nk beli ape sume xpakai cash..u just topup kt tiket je..style gelang gitu..then locker pon camtu mmg thp keselamatan tu tgi la nk tgl handbag fon bagai sbb pakai scan bangle je..gambar kat sini sket je amik sblm mandi manda sbb dh I pon join mandi sape nk pgg fon kan..hehe..blk dr waterpark husband I ajak ke Star Mall Mentakab..mall br..dah pulak ajak naik 6D show..kuar show mabuk abes sume..haha..then ahad ptg bertolak balik KL..siap beli bekalan ikan patin & talapia utk stok bln puasa..heeee
1st time sampai..

pic taken by adeeb..cantekkkk

our sunshine

tak sabar nak mandi dua2 org neh tauuu