Monday, 13 July 2015

Packing beg balik kampung...ohooooo balik kampung...

Lagi dekat nak cuti..macam tak cukup masa nka kemas itu ini..Jumaat baru start basuh sket2 baju yg beli utk raya..dah tu mcm fobia kes curi area umah tu..buat nye dtg mencuri baju melayu kain samping hero2 I..jenuh weh...tido pon tido ayam..haha kelakar...then Sabtu sambung basuh lagi sket..sabtu mlm dah kering sume baju yang nak packing..

Ahad start lah kuarkan luggage..kene buat pilihan tepat sbb nanti I nak travel bertiga je dgn anak2 balik KL..husband blk dulu dia dah star keje on Monday..I nak manja2 dgn mak I lagi..amboi mentang2 balik hometown sendiri yeeee...

Bila membeli tak sedar..beli sikit2 baju anak2..bila melipat baru tahu...haaa penuh luggage mek tu dgn baju dia sorg..no sharing with abg hah..yg syok nya before tu I nampak adra busy sgt kuar masuk bilik pegi kat luggage..xtgk la dia buat ape..masa nk masukkan baju dia..tgk2...amboi,,dia da pilih toys yg nak bawa..so cute baby..mama gigit2 pipi tuhhh..hehe

Dolly Si Busuk, cermin, Barbie, telur goreng n sudip, minions
Alhamdulillah I dah setle packing baju sume..tinggal susu2 diorg, accecories dan sewaktu dgnnya..dah tahu style husband..blk keje sume nk siap dpn pintu..dia angkut masuk kete je..then jalannnn...

Doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik ye.. berjumpa lagi selepas raya Inshaallah...

Aktiviti 24 Ramadhan...

Hari Sabtu, yang ditunggu2.. husband off day siang tu..so dia volunteer nak jaga anak2 kat rumah..dia suruh I pegi saloon buat facial and rambut..wahhh..tq syg..masa utk I rehat... 9am bangun dgn sikecik adra, mandi..masak breakfast..pancake...goreng nasi planta utk lunch...then 10am I kuar rumah..menjerit kejap je mek adra..pastu si papa cakap sikit pon tak cari mama..hehe comel...

I am regular customer here


dari pukul 11 pagi - 4.15 petang..amikkkk lama kan...facial resdung and gold facial..then gunting rambut and relaxing...puas hati ku...zaaasss RM xxx....hehe..walaupon 30mins drive nk ke saloon, i sanggup sbb mmg puas hati dgn service nye..dh 7thn I dgn diorg..hehe

balik..sampi umah solat asar, siap2 anak2 tukar baju..papa dh siap mandikan diorg..nak ke Johny Steamboat Alamanda..tempat wajib berbuka puasa stp kali Ramadhan...my treat to them..mama naik gaji..hehe alhamdulillah..

suka adeeb adra..makan je tak kacau mama papa pon..gud kids

Menu berbuka day 23..sentuhan terakhir masak utk Ramadhan kali ini

Assalamualaikum..lagi separuh hari nak keje ye..esok halfday..hehe syok nya nk cuti raya..oh ye..22 Ramadhan ade invitation berbuka di Hotel Premier..puasa kali ni husband pesan awal2 tak nak pegi byk2 invitation..1 je boleh..hehe..so kita penuhi la permintaan dia..mkn kat umah lagi puas katanya..ye syg ku..i love u...

Untuk menu berbuka day 23..I buat Udang masak lemak..mmg mendapat pujian seisi rumah..pekat I buat..Adeeb suka..suh masak lagi esok esok esok..haha..truly anak Temerloh tauuuu suka makan masak lemak cili api tuuuu...then husband request timun asam taucu n kacang botol goreng belacan..sambal bilis tu dari tin..sedap juga..

Udang Masak Lemak, Kacang Botol Grg Belacan, Timun Asam Taucu, Sambal Bilis..

dah setle jemur kain around 9pm,,ajak husband keluar ke secret receipe..teringin cheese cake yg amat..then mkn kat kedai mamak dgn teh ais..mmg puas hati layan tekak n perut..sonok ye baby..hehe


Wednesday, 8 July 2015

Menu berbuka day 21

Syukur masih penuh puasa..walaupun dah seminggu rasa nya pagi je muntah..layankan je la..tp larat lg bertahan..so bertahan..syg puasa..susah nk ganti nt..ok cerita nye last weekend blk berbuka puasa dgn parents in law..so dah plan nk beli ikan patin n talapia..ape lagi siap beli utk bw balik perlis..hehe

so dah plan nak masak patin tempoyak dgn timun asam..daun kesom petik je kt umah mertua I..bunga kantan cari kat sana takde..cari kat umah I pon xde,,hunting for bunga kantan jugak2 ni..pg smlm dtg keje awal..pegi Pasar Klang..ade la walaupun tak semerah yg diharapkan..asalkan ade bau lagi ok la...

so ni menu nye berbuka semalam..masa berbuka tu suh husband rasa dulu dlm mangkuk kt table tu..tiba2.."wow..temerloh mariiii.." hahaha terkejut I...sedap menjadi leteww...tq syg slalu puji I masak..

Ikan Patin Masak Tempotak dgn Timun Asam, Kerabu Pegaga dan Leftover Rendang Ayam
Kebetulan semalam family pengasuh adeeb dulu dtg rumah..so bekalkan diorg 2 bekas patin ni utk sahur..suka sgt diorg..hepi I tgk diorg hepi...heeee

Tuesday, 7 July 2015

Menu berbuka day 20

Assalamualaikum..pagi ni update awal sebab kejap lagi ade meeting..so tak tahu habis pukul brapa..ok semalam I masak menu yg menggunakan rempah giling homemade dari Perlis..selama ni just try utk ayam goreng rempah je..mmg sedap..baru ni blk Temerloh, ade agen pakcik tu jual kat pekan sehari Temerloh..so try beli rempah rendang..alhamdulillah mmg menjadi sedap..u just add on santan, kerisik, garam, gula, daun kunyit dan perasa..tetiba rasa nak meniaga rempah giling pulak..haha..

Jom tgk pic menu semalam..

Rendang Ayam, Sawi Tumis, Ayam Goreng Rempah, Ulam Peria dan Sambal Belacan


Menu berbuka day 19

Assalamualaikum..alhamdulillah smlm walaupon xde air kat umah, boleh juga masak utk berbuka..actually boleh terlupa notis bekalan air xde tu..haha..xpe la..masak pon simple2 je..cuma jenuh berperang dgn adra cranky sakit gigi..tgh tumbuh 4 batang skali gigi dia..amboi...sian dia..tapi mkn laju jugakkk..kekeke...

Jom tgk pic menu smlm yg super duper simple..

Sambal Tumis Sotong Petai, Sayur Campur and Telur Dadar

Thursday, 2 July 2015

Dugaan Ramadhan ke 15

Betul pepatah dugaan dtg tanpa diduga...ptg smlm..keluar office mcm biasa..baru 15min gerak dari office, terdengar bunyi something dari luar..turunkan side mirrir kanan, Ya Allah..tayar belakang pancit..jln sket cari tmpt yg selamat utk berenti..blur sekejap 10min..call husband..dia kat office..nk smpi klang, sejam juga..cuba fikir dan tawakal..call teacher dulu bgtau lambat amik anak2..n if worst smpi kul 6 xsiap, minta teacher hantar anak2 kat I..teacher ckp ok..

Then teringat my bestfriend..dari bujang dia la sedia membantu if i dlm kesusahan...call dia and luckily dia da blk dr outstation..so dia dtg berdua dgn kwn I..tq my rescue team..hehe..

siap pukul 6..terus amik anak2..then terus cal kedai makan kat rumah..berbuka kat kedai saja la..husband pon dari office terus ke kedai..tu la cite smlm..

hari ni kami nk balik cuti ke Temerloh..berbuka dgn atok and nenek..Ahad mlm baru blk sini..sbb this year kan raya di Perlis..so pas raya pulak baru nk blk beraya kt Temerloh..so my kitchen off for 4 days since last day ya..

Wednesday, 1 July 2015

Menu berbuka day 14

Syukur..sudah 2 minggu kita menjalani ibadah puasa..tinggal lagi 2 minggu..sekejap sgt masa berlalu..kalau zaman anak2..kita rasa lama sgt kan bln puasa..tapi bila dah ade tgjwb..jadi isteri dan mama, rasa masa tak terkejar..alhamdulillah Allah sentiasa berikan kesihatan yang baik buat kita untuk meneruskan tanggungjawab sebaiknya..

Ok, menu berbuka kali ni..mmg terasa2 sgt nak mkn ikan bakar cicah air asam kerisik..so fikir la ape lg menu yg sesuai utk combine..terfikir sayur air petola dan kerabu kacang botol..ermm..mmg sedap..alhamdulillah..jom tgk gambar..

Ikan Siakap Bakar, Air Asam Kerisik, Kerabu Kacang Botol dan Sayur Air Petola

Nak dijadikan cerita, blk ptg semalam tgk byk pokok tumpang ditepi jln..oh maybe hujan lebat ribut..skali sampai gate rumah tgk habis kain baju di ampaian lintang pukang jatuh..huwaaa ribut..dah setle berbuka..kena la mendobi pulak..then husband ajak pegi mkn durian..wahhh menarik sgt ni..dlm tak larat tu..ok sajeeee..mmg puas hati..husband I beli yg gred 101..sedap sgt..harga not bad..tp worth dgn rasa dan kepuasan..alhamdulillah..tak berani mkn byk..pregnant kannnn...I try bg sikit kat Adra..oh yess..dia tak lalu..bukan mcm abg adeeb ye..hehe..abg mkn hingga menjilat jari..

Enjoy makan durian..dari berdiri..duduk pulak..hehe