Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
Daisypath Anniversary tickers

Thursday 11 July 2013

Menu berbuka bersama resepi

Assalamualaikum..alhamdulillah hari ni dah 3 Ramadhan..setiap hari cepat saja rasa masa berjalan kan..tgk tajuk I tuh? hehe..bln puasa blog ni akan disertakan resepi mudah untuk sape2 yang ingin mencuba..I masak ikut sesedap hati saja dgn niat masak untuk keluarga tercinta dgn penuh kasih syg..
Ok..untuk hari pertama berbuka, menu nye simple saje..cukup lah dgn masa yg I ada kan..hanya 1 jam 15 min saje untuk siap masak,hidang, kemas dapur (I jenis yg xsuka sink penuh,so kuali periuk senduk bagai yang guna masa masak akan dicuci siap2)..Jom tgk set menu berbuka hari pertama..

Day 1 : Ikan bawal stim, kangkung belacan, telur dadar dan ikan talang masin grg.


Ikan Bawal Stim
===========
Ikan bawal yg dibersihkan - 1 ekor
Bawang besar dipotong bulat - 1/2 labu
Bawang putih dihiris nipis - 2 ulas
Halia dihiris nipis - 1 inci
Serai dihiris nipis - 1 batang
Garam, perasa - agak2 la ye
Asam jawa - 1 sudu besar
Air - ikut suka la nk byk ke sket kuah nye nnt
Daun bawang dan daun sup - agak2 lah
-> letakkan ikan bawal dlm bekas yg akan dimasukkan dlm pengukus. masukkan kesemua bahan diatas..letak atas ikan cantik2..kecuali daun bawang dan daun sup. kukus sehingga masak, sebelum tutup api masukkan daun bawang dan daun sup. dlm 5min, tutup api.siap masak.

Kangkung Belacan
=============
Kangkung dibersih dan dipotong - 1 ikat
Bawang merah - 2 ulas *
Bawang putih - 2 ulas *
Cili merah - 1 biji *
Cili api - 3 biji *
Belacan - 1 inci *
Garam - secukup rasa
-> tumbuk bahan yg ditanda *. tumis bahan yg ditumbuk dengan sedikit minyak. masukkan sedikit air dan garam. masukkan kangkung dan biar agak layu. tutup api.siap masak.

yg lagi 2 menu tu tak payah la kan..semua org tahu..hehe..

Day 2 : Udang goreng kunyit, sayur campur bersama tauhu telur, kerabu bilis


Udang Goreng Kunyit
===============
Udang yang dibersih dan dibelah belakang (buang koto2 tu ye) - 20 ekor
Bawang merah dihiris nipis - 2 ulas
Bawang putih dihiris nipis - 1 ulas
Garam dan kunyit secukup rasa
Sedikit air
Bawang besar dipotong bulat - 1/2 labu
-> tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak. masukkan udang, garam dan kunyit. masukkan sedikit air. masukkan bawang besar. biarkan sehingga udang masak. siap masak.

Sayur Campur bersama Tauhu Telur
========================
Tauhu telur dipotong bulat dan digoreng sehingga kekuningan - 1
Bawang putih dicincang halus - 2 ulas
Cendawan kelabu - 1 peket
Baby Corn - 1 peket
Brokoli - agak2 la suka byk ke sikit
Carrot - 1/2 batang
Sos Tiram - 3 sudu besar
Sedikit air
Garam secukup rasa
-> Tumis bawang putih bersama sedikit minyak. masukkan baby corn,carrot dan brokoli. masukkan air sehingga sayur tersebut empuk. masukkan cendawan kelabu. masukkan sos tiram dan garam. akhir sekali masukkan tauhu telur yang siap digoreng td. tutup api. siap masak.

Kerabu Bilis
========
Ikan bilis dibersih dan digoreng - segenggam
Bawang besar dihiris halus - 1/2 labu
Tomato dihiris halus - 1/2 biji
Cili api dipotong nipis - 5 biji
Perahan limau nipis - 2 biji
Sos sotong - 2 sudu
-> gaulkan bawang besar, tomato, cili api. masukkan ikan bilis yg telah digoreng. masukkan perahan limau nipis dan sos sotong. gaul rata semua bahan. siap. hidang.

No comments:

Post a Comment