Wednesday, 17 June 2015

Salam Ramadhan 1436H

Alhamdulillah..bertemu lagi kita dengan Ramadhan kali ini..syukur Ya Allah..pada Ramadhan yang lalu, dengan penuh harapan I minta doa supaya dikurniakan zuriat kedua..dan alhamdulillah Allah makbulkan doa I..dan Ramadhan kali ini, I tengah membawa zuriat yang ketiga..rezeki Allah yang tidak ternilai..syukur..dengan penuh harapan dan doa juga, I harap Ramadhan kali ini dapat berpuasa penuh..Inshaallah..

Persiapan menyambut Ramadhan kali ini, secara sederhana saja..yang penting niat dihati nak melipat gandakan amalan..tadarus..solat terawikh sendirian..alhamdulillah mlm td dpt sempurnakan terawikh pertama di rumah..tenang je rasa solat xde gangguan..anak2 dgn si papa nye.. Last weekend saje la pegi Bagan Lalang, belanja cinta2 hati I mkn seafood..then beli skali ikan, udang n lala kat situ utk stok buka puasa n sahur..sonok nye beli..kalo boleh sume jenis ikan nak beli..hihi..then pagi semalam ade check up 20weeks..sempat pegi pasar beli sayur2..rasa mcm nak tanam sayur sendiri..harga boleh tahan mahalnye..

Untuk sahur pertama, I masak kari sardin + peria goreng telur + ikan pekasam goreng..itu masak utk dinner skali terus makan utk sahur la..simple..husband I yg paling mudah makan..sebab dia slalu ckp, dia asal usul org susah jadi tak kisah makan ape pon..sedih pulak I..slalu camtu dia ckp bila I tnye nak makan ape..huhu..tp mmg senang la jaga perut dia..masak je ape tp jgn pelik2 nt dia tak makan la..

Oh ya lagi 1 persediaan utk puasa sudah pastinya I masak sambal tumis kosong dan sambal tempoyak bilis petai..itu utk simpan dlm peti..nak makan, panaskan je..setiap tahun mesti sediakan 2 jenis ni..hehe

So far utk menu berbuka mgu pertama ni dah ada idea..inshaallah mudahan Allah bg kudrat yg kuat utk I terus sediakan juadah berbuka utk yg tercinta..kami lebih suka berbuka di rumah..puas makan..tp akan ada juga jln2 cari tmpt buka puasa yg best..yg pastinya stp tahun wajib berbuka di Johny's Steambot..hehe

siap dgn step lagi..senang I share dgn kwn2..


No comments:

Post a Comment