Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers
Daisypath Anniversary tickers

Monday, 29 June 2015

Menu berbuka day 8 & day 9

Assalamualaikum..ye..lambat update menu berbuka kan..sebab 26hb Jun tu, I pegi tadarus kt MOT..dapat la khatam quran kali ke 2 utk bulan Ramadhan ni..alhamdulillah..seronok sgt rasa hati dpt join tadarus..

Ok jom tgk menu berbuka day 8 dari I...
Ikan Kembung masak Taucu, Telur Bungkus dan Buncis Goreng dgn Udang kering

Then nak habiskan stok utk mgu tersebut..final stok yg ade..hanya ayam...so menu berbuka day 9 ialah kesukaan seisi keluarga I... Jom I share resepi Nasi Ayam yg sgt mudah dan mengikut selera kami..
Nasi Ayam Goreng dan Sawi Hongkong Oyster
Nasi Ayam
========
Ayam : direbus dgn air yg byk utk dptkan stok ayam (masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih diketuk, halia diketuk dan 1 kiub stok ayam maggie)
==> rebus hingga ayam masak, angkat dan toskan ayam. Ketepikan.

Asingkan 2 cawan air rebusan ayam tersebut utk masak nasi.

Perapkan ayam dengan kicap masin, sos tiram dan minyak bijan.

Goreng ayam sehingga garing.

Nasi : cuci beras, masukkan air rebusan ayam tadi dan sukatan air secukupnya. Masukkan 2 sudu besar planta, 3 ulas bawang putih yang diketuk, 2 inci halia yang diketuk, 1 kiub stok ayam maggie dan sedikit garam. Masak nasi dlm rice cooker.

Cili : 3 biji cili besar dibuang biji, 1 sudu besar cuka, 1 sudu besar gula, sedikit garam, air rebusan ayam sikit. Blend semua. Masak 5min dlm kuali.

Kicap : lebihan perapan ayam tadi dimasak dgn sedikit air rebusan ayam. (agak2 la pekat cair ye)

Sup : Air rebusan ayam tadi, masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap.



No comments:

Post a Comment