Tuesday, 7 August 2012

Menu berbuka 18 Ramadhan

Assalamualaikum..hehe..hari ni mood update blog sgt tinggi,jadi jangan sia2 kan mood itu..okeh..hari ni I nak share resepi yang I masak ptg smlm utk berbuka..tema menu Ala Thai..alhamdulillah..setiap kali resepi yang I amik dr internet, balik masak mmg menjadi sedap..so utk menu semalam ialah Sup Cendawan Ala Thai, Daging Masak Merah, Telur Dadar (yg ni xpyh la resepi kot.. :P) dan sambal belacan thai resepi mak I..layan pic dulu okeh..
Gambar tak cantik tapi alhamdulillah sedap

Sup Cendawan Ala Thai (xingat amik resepi dari site mana..anyway tq pd yg bg resepi)
=================
Bahan2:
Cendawan butang - 1 tin (dipotong 4)
Cendawan tiram - sket je (dicarik2)
Isi ayam - sket je (dihiris nipis)
Bawang putih - 2 ulas (dihiris)
Bawang besar - half labu (potong mcm satay)
Daun limau purut - 2 helai
Tomato - sebiji (dipotong 4) 
Celery - ikut suka
Sos ikan - 1 sudu besar
Sos tiram - 2 sudu besar
Kicap cair - 1 sudu besar
Cili api - ikut suka
Air secukupnya
Garam secukupnya
Cara2:
Tumiskan bawang putih & bawang besar. Masukkan isi ayam.Agak dah masak ayam,masukkan cendawan butang dan cendawan tiram.Bila agak layu cendawan tersebut,masukkan air secukupnya.Kemudian masukkan sos ikan,sos tiram,kicap cair.Agak mendidih, masukkan tomato,daun limau purut,cili api,celery dan garam.Siap.

Daging Masak Merah (amik resepi di site yg sama..sedap sgt)
===============
Bahan2:
Daging - agak2 200gm (dipotong nipis)
Bawang putih - 4 ulas
Bawang besar - half labu (dipotong bulat)
Halia - 2 inci (dihiris nipis)
Cili api - half biji (dihiris nipis)
Sos cili - 6 sudu besar
Garam secukupnya
Cara2:
Tumbuk 2 ulas bawang putih dgn sedikit garam hingga lumat.perapkan dgn daging sekejap.Goreng daging tersebut hingga garing, ketepikan dlm kuali.Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.Masukkan cili dan halia.Kemudian masukkan Sos Cili dan garam secukupnya.Masukkan daun bawang kalau suka.Siap.

Puas hati berbuka smlm sbb 1st time try resepi ni menjadi..alhamdulillah..sukatan tu I main agak2 je masak.. 











No comments:

Post a Comment