Monday, 20 January 2014

Share resepi..Ketam Telur Asin

Assalamualaikum..seperti yang dijanjikan kepada kawan2..I nak share resepi simple Ketam Telur Asin ni..actually I pon google juga resepi ni..tapi I punya style mmg tak ikut sgt resepi yg diambil sbb based on kuantiti masakan yg tentunya tak sama dgn resepi yg kita google kan.. Selalu je tgk org post menu neh tp tak teringin pon mase tu..at last 3hari turut2 asik teringat je ketam telur asin ni le yg gigih juga pegi pasar..beli dan masak..tgk bulan purnama igt ketam kat pasar tu besar2 le..tp yg dpt sederhana size je tp isi tetap penuh..kena pandai pilih tau..tekan2 kt bawah badan ketam tu bleh rasa isi penuh ke tak..tu mak I ajar..hehe..jom tgk resepi..


Ketam Telur Asin
============
Ketam - 4 ekor dipotong dua cuci bersih
Telur Asin - 3 biji direbus, amik 2 biji telur putih + 3 telur kuningnya dan hancurkan
Bawang Putih - 4 ulas diketuk
Daun Kari - ikut suka byk mana
Cili Api - ikut suka nak pedas ke tak, potong pon ikut suka la cane
Susu Cair - 2 sudu besar
Butter / Planta - 2 sudu besar
Tepung Jagung - agak2 utk gaulkan dgn ketam
Minyak utk goreng ketam
Garam
Lada Sulah

Cara2
====
Ketam diperap dengan sedikit garam + lada sulah + tepung jagung. Goreng ketam hingga keemasan. Angkat.
Panaskan butter / planta. Tumiskan bawang putih. Masukkan daun kari + cili api. Masukkan telur asin yang dihancurkan. Masukkan sedikit garam (rasa dulu nnt masin sgt sbb telur asin dah masin ye). Masukkan susu cair. Gaul rata.
Masukkan ketam. Gaul rata. Rasakan. Siap :D

Makan dgn nasi panas2. Gaul telur asin tuh. Memang terangkat. Sedap In Shaa Allah. Selamat Mencuba !!

1 comment:

  1. sedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni.. baru 1st time tahu ada resepi taruh telur asin.

    ReplyDelete