Tuesday, 31 July 2012

Salam 11 Ramadhan

Alhamdulillah..dah 11 hari berpuasa..baru hari ini ada kelapangan untuk update blog ini..ye, sangat sibuk dengan keje2 di opis ni..bulan puasa mmg tak akan outstation..tapi keje di opis pulak x henti2 banyaknya..untuk July & Aug I masuk keje 7.30 pagi..dah 3thn amalkan begini..sebabnya?? nak prepare juadah berbuka puasa..I & husband memang prefer berbuka di rumah..walaupon I masak simple, husband I puas hati..makan bertambah jugak semuanya..dan yang plg best alang2 masak untuk berbuka, trus utk sahur skali..so jimat dan menyenangkan..Air dan kuih2 saje kadang2 beli if teringin something..cuma hari ke 4 puasa I tak sihat dan husband ajak berbuka di luar..yang kelakarnye husband I komen.."nape rasa x kenyang je berbuka kat luar ni,padahal dah mkn byk"...di situ baru I sedar bahawa keberkatan masak dan makan dirumah lebih terasa..alhamdulillah..then hari ke 8 berpuasa, kami berbuka di Johny's Steamboat..ini mmg every year amalan kami..sejak bercinta lagi =)..syukur lah hingga hari ni I still manage the time very well..sampai umah 5.45pm, letak nasi..terus mandi solat asar..then terus ke dapur masak lauk..biasanya lauk yang I masak akan ade 2 main dish..lauk dan sayur..itu wajib..oh si kecik so far x kacau di kala mama nya bersilat di dapur..on je channel 613,siapkan susu..dia baring sendiri & layan kartun..bonusnya jika dia tertido..dapat la mama n papa berbuka berdua, then suap dia mkn bila dia bangun tido..if not, mulut I sama banyak dengan kunyahan I..haha..masa berbuka tu la dia nk biskut lah, kacang lah,snacks lah..sume bende yg ade atas troli tepi meja makan tu..hihi..so jom layan pics menu I sepanjang 11 hari berpuasa..
Day 1 :: Ayam Goreng Kunyit + Sup Ayam + Kailan Ikan Masin + Sambal Belacan Thai ::

Day 2 :: Kari Ikan Tenggiri + Sawi Goreng + Sambal Tumis Ikan Bilis Petai + Ikan Pekasam + Sambal Belacan ::

Day 3 :: Sambal Tumis Udang + Kailan Hongkong Oyster + Jeruk Tenggiri Masin  + Telur Dadar ::

Day 4 di kedai / Day 5 x ingat..huhu

Day 6 :: Sayur Lemak Kobis + Cencaru Sumbat + Kerabu Bilis + Sambal Kicap ::

Day 7 :: Daging Blackpepper + Sambal Terung Bilis Rangup + Nasi Arab 9bos I blanje) ::

Day 9 :: Nasi Ayam Goreng ::

Day 10 :: Ikan Bawal Stim + Tauhu Telur with Sweet Peas + Kerabu Kacang Botol ::

Day 11 :: Kari Daging + Buncis Goreng + Ikan Talang Masin + Sambal Belacan Thai ::

No comments:

Post a Comment