Thursday, 17 April 2014

Be fully housewife for 3 months

Assalamualaikum..alhamdulillah dengan jayanya sudah abes masa berpantang selama 44 hari. Mak I jaga sampai 30hari,then mak balik perlis.1st week handle anak2 agak kelam kabut,minggu orientasi kata org..hihi..mmg org ckp adeeb dah besar,tapi ada kalanya dia nak tarik perhatian lebih.menjadi jugak perangai dia.SABAR keyword yg paling selalu kena ingat. Then I start hantar dia ke school semula. dalam masa yg sama dlm la praktis time management bila start keje nanti.dah dpt agak perangai mereka berdua cane pagi2.kesimpulannya 5.30pg mmg mama kena bgn terus sesiap gi keje. Si adik 5.30 bgn menyusu so mama layankan adik dulu. buat keje umah ape patut then 6.30 kejutkan abg pulak. itu situasi yg akan berlaku on June nanti ye. harap mama boleh. In sha Allah.
Adra Humairah still full brestfeed. Alhamdulillah rezeki adra. mama juga tgh kumpul semangat buat stok utk adra. walaupon tak meriah mcm org lain,tapi setiap hari mama dpt kumpul stok utk adra.mudah2an rezeki adra murah sampai 2thn nnt.itu niat mama. kalau pun takde rezeki, mama redha. abg pon mama sambung dgn formula milk after 6mths sbb susu dh xde dia xnk direct feed. masa tu pulak mama x pandai pump bagai. itu cerita 4thn lps.
Adeeb Putra, dah bleh harap sket2 jaga adik. tapi kena letak adik dlm baby cot lah.sbb dia sukaaaa sgt cium adik.takut adik lemas je.sejak ada adik ni nampak juga dia cpt memberontak dan mudah sedih.hurmmm mama kena amik pendekatan lain dgn dia. baru ni dia tertido masa maghrib then terjaga dkt 9pm. bila tido time tu, of course bgn nak meragam, menanges. suruh diam tak nak, tanye nak ape tak ckp.sudah nya I rs geram marah lah. lagi dia menangis. then tetiba I pegi dukung dia ke dapur.basuh muka dia. masa I dukung tu ade 1 perasaan. syahdu yg amat. dah lama I x dukung dia. I baru sedar. menitik air mata mama. Maaf Adeeb mama terlalai perasaan adeeb. then dia diam dr nanges. Ya Allah, ampunkan mama. Adeeb masih kecik, tapi kdg2 I treat dia mcm dia dah faham kesemuanya. mungkin sbb dia pandai berdikari, I jd terlupa.
Oh, I cuti 3 months so I'm enjoying being full housewife for this period. Bgn pagi awal kemas rumah, hantar abg school, blk smpi umah mandikan adik then tidokan adik. after that cpt2 jemur kain, masak. 11.30 keluar amik abg school. blk bg abg mkn, tidokn adik. baru i mkn n solat. then rest smpi ptg together. mlm buat homework sama2 abg. itu la rutin I.
In sha Allah, being mother of two ni byk mengajar lebih bersabar dan bertolak ansur. I try my best to be the best mama for them.

No comments:

Post a Comment